Opinió

Keep calm

Malenconia

El desig ens mou. I la curiositat. És el que aquest estiu m’ha fet passar unes hores de descoberta, enmig de les vacances familiars, per la ciutat de Trieste per acabar de completar les mirades sobre espais tantes vegades explicats i llegits. De Trieste, Claudio Magris és clar principal ambaixador reconegut pel CCCB en una magnífica exposició. Però també Boris Pahor, triestí eslovè que ha mort aquest any havent-ne viscut 104, de qui tenim els seus contes testimoni de la Pira al port; i Svev i Sabba, o Joyce mateix, que hi va viure exiliat més de vint anys i que a més d’adorar la seva dona i els seus fills sembla que s’emborratxava sovint i que freqüentava els prostíbuls de Trieste, ja fos la Chiave d’Oro o Il Metro Cubo, i que el seu germà Stanislaus se l’havia d’endur cap a casa. Això ho explica el llibre de Jan Morris, autora britànica que assenyala de l’existència d’un efecte Trieste que vincula al fet de fugir del temps cap un no lloc, i la malenconia que genera haver-hi estat.

Abans d’arribar a Trieste vam baixar del tren a Montfalcone i vam passar pel castell de Duino, allà on Rainer Maria Rilke va escriure les seves Elegies, acollit el 1910 per la princesa Marie von Thurn und Taxis, i que segons Sam Abrams “condensa en una desena de poemes el drama i la meravella de la vida d’una manera única”.

I a Trieste, ciutat d’exilis, vam anar a veure el mausoleu carlí que hi ha mig amagat a l’església de San Giusto, a tocar de l’hort de làpides, entre les quals hi ha la de Winckelman, pare de l’arqueologia moderna, que hi va morir assassinat. El cas és que sota aquell marbre negre de la capella de Sant Carles Borromeu hi ha les despulles de Carles V, VI, Joan III i Carles VII, quatre aspirants a la corona espanyola que van viure l’exili després de perdre les tres guerres que hi va haver entre 1833-1876, quan Trieste era ciutat de l’imperi austrohongarès. Adeu a la promesa de recuperar els furs de Catalunya que va abolir el decret de Nova Planta. Deu ser cert l’efecte malenconiós de Trieste, o és el desig?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.