opinió
Girona a Tàrrega
Feliçment esgotada. Així torno de Fira Tàrrega. Una edició, ja sense restriccions, on la creació gironina ha tornat a ser present i de la qual vull destacar alguna iniciativa. Ho ha fet i ho ha fet amb grandíssima nota. Per mi és un dels millors espectacles de Carla Rovira: Exit through the gift shop. Una peça on Rovira interactua amb el públic per trobar respostes als sentiments de culpa i fracàs que les persones experimenten quan s’enfronten al dol perinatal, les malformacions en nadons o la infertilitat. El tema no és fàcil, el tema no és còmode, i el resultat és una obra magnífica, didàctica, punyent, sense embuts i tendra a la vegada. No dubteu a veure-la allà on estigui programada.
Són joves, molt joves i, pel que hem vist del seu primer espectacle, Un segundo bajo la arena, aquesta companyia promet. Són el Col·lectiu Desasosiego i provenen de l’ERAM i del Festival Z i han presentat a Tàrrega una peça on el públic assisteix a un banquet nupcial inspirat en Bodas de sangre de Federico García Lorca. Seguiu-los allà on els veieu programats.
A Fira Tàrrega també s’ha vist El gegant del pi de Pau Vinyals. Un text que neix d’una història personal centrada al Pla de l’Estany i que s’expandeix al món interpel·lant-nos sobre el feixista que probablement tots portem a dins. Espero que l’aparador que significa Fira Tàrrega serveixi per seguir-li donant llarga vida a aquest espectacle que haurien de veure moltes persones. Agafat amb pinces. Potser sí. Però no per això menys cert. La companyia Kamchàtka, on participa la lloretenca Cristina Aguirre, ha recuperat per Tàrrega Kamchàtka, de l’any 2007. Un espectacle que parla de les fronteres de la humanitat amb el món. N’hi ha més. No hi són tots, en aquesta llista. Com els Artistas Salchichas, que ens interpel·len des de Girona sobre allò que ens és col·lectiu. I no em vull deixar els blanencs El Mirall, que amb el seu Garrí al forn amb compota de reineta, magistralment dirigits per Roberto G. Alonso, actuaven ahir a Tàrrega després de guanyar el concurs de teatre amateur de Ciutat de Tàrrega 2022. Aquestes i les més de 60 companyies que han actuat a Tàrrega ens demostren una vegada més que cal apostar per la creació, donar-li suport, perquè ens expliquen i ens interpel·len sobre la nostra societat. Són el mirall necessari.