Opinió

A la tres

Barrionuevo ho torna a fer

“L’Estat voreja la llei, reprimeix i espia qui el qüestiona. És a fora on s’investiga Rajoy o l’emèrit; aquí, els blinden

L’Estat va emprar tota mena de maniobres contra el moviment polític abertzale basc i el terrorisme d’ETA. Van saltar-se la legalitat i quan els casos van ser flagrants, van ser condemnats ministres, caps policials o agents i jutges maldestres. La justícia europea va donar la raó a Atutxa i Otegi i, després de molt d’esforç, la justícia espanyola va condemnar els impulsors del terrorisme d’estat dels GAL, tot i que l’indultat exministre de l’Interior Barrionuevo no va complir ni el 2% dels dies de presó per pertinença a banda armada i malversació de fons públics. No mostra penediment i sembla que ho tornaria a fer, com se’ls retreu als indultats per l’1-O. L’independentisme català pateix ara la repressió i autodefensa de l’Estat a qualsevol preu, per les quals sempre opta quan ha de gestionar situacions que posin en perill la seva integritat, a Euskadi o a Melilla.

Barrionuevo no té proposta d’esmena, com sí que almenys li han retret els socialistes bascos o l’actual ministre Marlaska. No deixa de ser curiós que l’actual ministre s’avingui a reconèixer el terrorisme d’estat de fa dècades, però s’enroqui a defensar la sagnant repressió policial contra els immigrants a la tanca de Melilla. Potser perquè ja es veu compareixent al TEDH. L’admissió dels fets per part dels responsables estatals sempre arriba tard i prèvia condemna d’algun tribunal europeu de justícia o drets humans, com el cas dels 20 jutges catalans. El terrorisme d’estat dels anys vuitanta, o la persecució estatal actual contra l’independentisme no es qüestionen socialment ni políticament a Espanya perquè l’afermen. Incomplir lleis o drets humans genera després investigacions d’altres justícies europees, com les d’Andorra amb Rajoy o la britànica i la suïssa per l’emèrit, i aviat l’europea per l’espionatge amb Pegasus, però dona rendiment a l’Estat, perquè el moviment basc torna al peix al cove, i el català s’esmicola. Per això, quan el PSOE celebra el triomf electoral del 1982, Barrionuevo es reivindica, encara que li toqués fer una feina més que bruta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.