Opinió

opinió

El Trueta, centre d’alta complexitat

L’anuari de l’ICS del 2021 conté dades objectives sobre l’activitat complexa

L’Observatori del Campus de Salut Girona, l’organisme impulsat pel Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) amb l’objectiu de vetllar pel compliment dels terminis promesos amb relació al nou Trueta, ha reclamat recentment, en paral·lel a l’execució del projecte, que el Departament de Salut reconegui l’hospital de Girona com a centre de complexitat de nivell 6 –actualment és de nivell 5. El reconeixement d’aquesta categoria, que no és el primer cop que demanen professionals i responsables del centre hospitalari, repercutiria directament en el finançament, amb una assignació extraordinària de prop de 20 milions d’euros més al cap de l’any. Una quantitat no gens menor. La petició d’assolir una categoria més elevada es fonamenta en l’activitat d’alta complexitat que es du a terme al centre de referència de la regió sanitària de Girona.

Dimarts, l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona va donar a conèixer l’anuari corresponent al 2021. I tot i que, segons explica el gerent de l’ICS-IAS, Joaquim Casanovas, aquell any l’hospital es trobava en l’inici del procés de recuperació de la pandèmia, en l’apartat dedicat a l’alta complexitat, aquesta queda ben avalada amb dades objectives. Destaquen, per exemple, els 519 procediments quirúrgics oncològics de cervell, esòfag, estómac, fetge, pàncrees, pulmó, recte i ovaris. També l’activació dels 695 codis d’ictus, els 457 codis d’infarts, 537 codis de politrauma (PPT) d’adults i 16 de pediàtrics i els 41 codis de sèpsia. Dins d’aquest apartat, en la memòria s’indica que el mes d’abril del 2021 es va iniciar una prova pilot perquè tots els pacients traumàtics de la regió sanitària, també els lleus, se centralitzessin al Trueta. A més, les quatre unitats de nounats extrems i amb complicacions majors, que són també procediments d’alta complexitat, van atendre 201 infants. També va ser l’any en què el Trueta va ser reconegut com a centre de referència per als implants transcatèter de pròtesis valvulars aòrtiques de la regió i en què es van ampliar a 24 hores al dia les guàrdies de neuroradiologia vascular intervencionista. I tota aquesta activitat i moltíssima més en un any de funcionament a mig gas i a les instal·lacions actuals. Així doncs, què no podria fer el Trueta amb uns millors ingressos que repercutissin ara ja en una millora dels equipaments i del personal? I en l’ambiciós campus de salut del futur?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.