Opinió

l’anàlisi

Els dubtes d’avui

El problema que tenim a l’inici de l’any nou és que el comencem amb una motxilla

Deia Frank­lin D. Roo­se­velt que el demà són els nos­tres dub­tes d’avui. I obrir un nou calen­dari és com obrir una porta a l’abisme de la incer­tesa d’aquest demà ple de dub­tes. Contrària­ment al que els passa a la gran majo­ria de per­so­nes, aques­tes fes­tes no em pro­vo­quen mai una gran ale­gria, com ho fan en gene­ral, i solc mirar-me-les com un espec­ta­dor allu­nyat; un fet que no sem­pre m’agrada perquè m’agra­da­ria dei­xar-me endur pel clima eufòric de la majo­ria, però no soc capaç de dei­xar que em cap­ti­vin. Els dub­tes d’avui, alguns dels quals s’ani­ran reso­lent amb més o menys encert al llarg del nou any, fan pre­veure el 2023 ple d’esde­ve­ni­ments que segons quins siguin els resul­tats ens con­di­ci­o­na­ran molt de temps. És un any elec­to­ral i això sem­pre és un plus d’ober­tura de dub­tes pel que fa a la política, perquè afec­tarà les admi­nis­tra­ci­ons més pro­pe­res del ciu­tadà i serà una bona mos­tra per cop­sar els desit­jos dels veïns. També hi haurà elec­ci­ons a les cam­bres de comerç, les enti­tats més pro­pe­res als empre­sa­ris i als autònoms. I ja comen­cen a haver-hi movi­ments de l’espa­nyo­lisme per recu­pe­rar-les del naci­o­na­lisme.

I men­tres­tant tenim grans dub­tes sobre l’abast dels can­vis d’ali­an­ces inter­na­ci­o­nals i sobre quina és la situ­ació en què que­darà la UE. I, men­tres­tant, el nos­tre dubte més gran és com evo­lu­ci­o­narà la guerra d’Ucraïna i, sobre­tot, quan podrem posar-hi final, tot i que ens dei­xarà una gran tasca de recons­trucció.

Un altre gran dubte serà amb quina inten­si­tat ento­ma­rem el canvi climàtic del qual ja comen­cem a veure’n les con­seqüències. La impres­cin­di­ble tran­sició energètica, si volem pal·liar-ne els efec­tes, topa amb unes resistències soci­als inex­pli­ca­bles i amb una ino­perància política suïcida.

El pro­blema que tenim a l’inici de l’any nou, com tots els anys nous, és que el comen­cem amb una mot­xi­lla. Que a les dotze de la nit del dia de Sant Sil­ves­tre no dei­xem tot allò que portàvem minuts abans i con­tinuï amb nosal­tres. Així doncs, l’euríbor ha tan­cat en un 3,018%, que és la xifra més ele­vada des del 2018, i en plena crisi finan­cera havia arri­bat al 3,452. I si fa pocs mesos aquest indi­ca­dor estava en nega­tiu, la pujada ha estat de 3,48 punts per­cen­tu­als. Una bar­ba­ri­tat. I aquest indi­ca­dor és amb el que s’inde­xen la majo­ria dels crèdits i les transac­ci­ons finan­ce­res i té reper­cus­si­ons a tota l’eco­no­mia. La inflació ha tan­cat en el 5,8% i la sub­ja­cent, que mesura els preus del con­sum a curt ter­mini, és del 6,9%. Atès que el BCE ara té com a objec­tiu pràcti­ca­ment únic reduir la inflació a l’entorn del 2%, la pre­visió és que cau­sarà més puja­des del preu del diner, amb la pos­si­bi­li­tat que si es resis­teix l’asso­li­ment de l’objec­tiu arribi al 4% o fins i tot al 5%. En aquest cas les hipo­te­ques inde­xa­des podrien arri­bar al 6%. És per això que tenir hipo­te­ques a tipus d’interès fix evi­tarà molts ensurts.

Mal­grat totes les difi­cul­tats, l’eco­no­mia cata­lana ha tin­gut un com­por­ta­ment millor del que s’espe­rava gràcies en bona part a les expor­ta­ci­ons. Les empre­ses cata­la­nes han expor­tat durant el 2022 per valor de 93.400 mili­ons d’euros (que equi­va­len al 33% del PIB català) amb un crei­xe­ment del 16% i és la xifra més alta des que hi ha sèries històriques. De fet, les expor­ta­ci­ons cata­la­nes des del 2010, lle­vat del 2020, no han parat de créixer.

Els dub­tes d’avui són saber l’impacte que tindrà en l’eco­no­mia l’incre­ment del cost del diner i els incre­ments dels cos­tos de l’ener­gia que la invasió russa a Ucraïna està pro­vo­cant a tota la nos­tra àrea econòmica. Hem de tenir en compte que les pre­vi­si­ons són que la mei­tat dels països del nos­tre entorn (i pot­ser nosal­tres) podrien entrar en recessió, i en un país que exporta tant com Cata­lu­nya pot afec­tar molt.

I la capa­ci­tat de resiliència que siguem capaços de tenir per ento­mar ober­ta­ment els grans dub­tes i rep­tes que tenim avui i la urgència en la tran­sició energètica mar­ca­ran un any que, ben segur, serà molt com­pli­cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.