Articles

Enrenou al paradís (fiscal)

El principat de Liechtenstein, situat entre Suïssa i Àustria, és un dels micro-Estats que queden a Europa. El que ha fet passar el petit Estat al primer pla de l’actualitat ha estat el descobriment d’una trama de presumpta evasió fiscal que abasta més de deu països, entre ells Alemanya, Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Dinamarca, França, Espanya, Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda.

Aprofitant la liberal fiscalitat i l’extrema opacitat de les lleis bancàries de Liechtenstein, un remarcable nombre de milionaris estrangers hi van desviar les seves fortunes per mantenir-les a resguard de la inspecció de les autoritats tributàries dels seus països. La trama de presumpte frau fiscal va començar a investigar-se a Alemanya, però la revelació de l’existència d’un arxiu amb la llista dels presumptes defraudadors venut als serveis secrets alemanys per l’empleat d’un banc de Liechtenstein ha estès l’àmbit de la investigació, l’ha internacionalitzat i li ha donat una dimensió política. La cancellera alemanya Angela Merkel, per exemple, ha assumit l’impuls de la persecució dels defraudadors.

Liechtenstein no és l’únic exemple europeu de paradís fiscal. Altres enclavaments, com ara Mònaco, San Marino, les illes del canal de la Mànega o Andorra, també es troben sota sospita. A Itàlia es parla de polítics que es presenten a les properes eleccions, i a Espanya han sortit a la llum noms de persones implicades en escàndols financers que haurien posat els seus beneficis a dormir a Liechtenstein. De moment, l’agència tributària ja disposa d’una llista d’un centenar de noms que està investigant.

Sembla que els paradisos fiscals es troben amenaçats, però no és probable que estiguin en perill d’extinció. Molt possiblement, l’enrenou actual servirà perquè els micro-Estats sota sospita endureixin encara més les seves lleis i facin com Suïssa, que ja ha abandonat parcialment el seu mític secret bancari per col·laborar amb les autoritats fiscals en casos sospitosos d’irregularitat o frau. El més probable ara és que Liechtenstein no abandoni la seva qualitat paradisíaca per als diners, però les persones que fins ara havien confiat en la seva opacitat bancària hauran de prendre més precaucions a l’hora de cercar un amagatall discret i segur per a les seves fortunes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.