Tribuna
En temps d’eleccions tot s’hi val
Mallorca ha deixat de ser un país; això, si algun dia ho va ser. Sabem cert que fou un regne. Ara s’ha transformat en un parc temàtic. El darrer exemple el trobam a Santa Margalida, el poble natal del qui va ser un dels homes més rics del món, Joan March, conegut com el banquer de Franco i, a Mallorca, pel malnom d’en Verga. La setmana que segueix el Diumenge de Pasqua, a l’illa, es duen a terme nombrosos pancaritats o romeries i a gairebé totes les poblacions se celebren a algun puig on acostuma a haver-hi alguna ermita o santuari. Aquestes festes es reparteixen entre el dilluns (segona festa), el dimarts (tercera festa) i el dimecres (la romeria del Cocó, a Lloseta) i el diumenge següent o Diumenge de l’Àngel.
Alguns pancaritats han perdut força, mentre d’altres es mantenen a l’alça perquè la bauxa i les ganes de festa ha anat substituint el caràcter primigeni d’aquesta diada de caràcter religiós. A la Vila –amb aquest nom es coneix el poble de Santa Margalida– no tenien romeria i el batle, Joan Monjo, se n’ha tret una de la màniga: la Panada Fest. Quina és la raó d’aquesta neopancaritat vilera? Potser al batle li ha entrat la vena catòlica? D’entrada, no ho sembla. A Santa Margalida tenen una ronda sud que s’ha ampliat i condicionat durant aquesta legislatura i que es completarà amb un parc públic que ja està projectat. Aquesta via de circumval·lació la varen inaugurar oficialment el dissabte 1 d’abril, el dia de la Fira. Però no l’han estrenada i hi ha vileros i vileres –que un temps eren vistos com a veïnats i ara ja només són electors– que no l’han vista.
La neopancaritat començarà al camp de futbol, passarà per la plaça de la Dona, després enfilarà el passeig de Son Mas, això és la nova ronda de circumval·lació, i acabarà a una esplanada que han habilitat i on es durà a terme la Panada Fest i, com bé diu el nom, repartiran panades, aigua i vi, també hi haurà jocs infantils, ballada popular i, seguidament, començarà l’HoraBauxa amb concerts i sessions de DJ que s’allargaran fins a les 12 de la nit. La Panada Fest no interfereix amb la llei orgànica del règim electoral general (Loreg), que regula de manera més estricta els actes d’inauguració d’obres, serveis públics o projectes. Es durà a terme dia 15 d’abril. L’oposició no podrà reclamar davant la Junta Electoral. Així, potser, també els veuran per la neopancaritat. La cosa certa és que Joan Monjo la presidirà.
Per presentar el personatge, posaré un exemple. El 2020, va esquivar la llei de la memòria històrica, que obliga a invalidar totes les distincions, títols i formes de reconeixement als que varen participar en el bàndol colpista que va desencadenar la Guerra Civil. Volien retirar la consideració de fill il·lustre a Joan March i ell s’hi va oposar. Durant la Segona Guerra Mundial, March va fer i desfer governs a la seva voluntat i va arribar a ser la setena fortuna del món.
Si s’eliminàs el nomenament de Joan March Ordinas com a fill il·lustre de Santa Margalida l’Ajuntament cometria “una injustícia d’enorme magnitud” i “faria el ridícul davant tot Mallorca, Espanya i el món”, va dir en Monjo. Així que es va treure un informe jurídic de la màniga segons el qual “no es pot retirar la consideració de fill il·lustre de March, encara que sí que s’ha de deixar d’anomenar la seva participació en el moviment nacional [sic] com un mèrit més”. March no era monàrquic, ni republicà, ni franquista. A March només li importava fer diners. Ell va pagar el Dragon Rapide perquè Franco pogués desplaçar-se de les Canàries fins a Tetuan per començar la revolta militar del 18 de juliol de 1936. Aquesta sessió plenària esperpèntica es va viure l’estiu del 2022. I la cosa no va acabar aquí. Un grup de joves del Frente Obrero va denunciar la manca de respecte democràtic del batle. La reacció va ser que un jove de Santa Margalida, vinculat a aquesta formació, va rebre tres sancions per part de l’Ajuntament que sumen 6.750 euros per penjar diversos cartells al municipi criticant la decisió del batle i titllant-lo d’“hereu del franquisme”.
Joan Monjo no pertany a Vox. Ell és un supervivent de l’antiga Unió Mallorca i ara forma part d’un partit anomenat Convergència. L’home que va contribuir a fer possible la Guerra Civil Espanyola continua sent fill il·lustre de Santa Margalida. L’Ajuntament i el poble de Santa Margalida tindran una neopancaritat, sense verge a qui adorar, però amb un nom a qui votar: Joan Monjo.