La conspiració de cada dia
Per què fiar-nos de la ciència si podem anar inventant teories més divertides?
Aquestes últimes setmanes he localitzat un grapat de publicacions en xarxes socials d’imatges del cel de diferents punts de Girona en què els seus autors asseguren que els deixants dels avions comercials són, en realitat, la prova definitiva que (algú o alguns) volen fer-nos passar una gran sequera i purgar d’aquesta manera la gent que sobra a la societat. O que fan ploure a voluntat i tanquen i obren l’aixeta quan més ens empipa.
No cal que digui que aquestes teories no tenen cap base. I és que és el millor de tot. Per què fiar-nos de la ciència si podem anar inventant teories conspiratives més divertides? Cal comprovar res? De fet, és més entretingut pensar que no plou per culpa del govern o d’algú altri. Que en realitat ens ruixen des dels avions amb micropartícules per fer un experiment social, que no pas per allò del canvi climàtic, que és una cosa que ja ens té avorrits. Si qualsevol agència de meteorologia ens diu, amb dades indiscutibles, que l’abril va ser el mes més sec i el més càlid de la història, doncs ho neguem. I si cal els acusem d’haver-se venut a les forces del mal. Les dades i l’expertesa fan nosa. Mirem el cel, veiem unes petites línies blanques i assegurem que, ben segur, és un polsim contaminant amb el qual han decidit ruixar-nos per posar-nos malalts, augmentar la despesa en medicaments o per controlar el temps.
Això sí que és un virus que s’escampa. N’hi ha prou amb un parell de titulars cridaners, alguna imatge ben trobada i un muntatge publicat des d’un nom d’usuari tan fiable com ara Capitán de los tercios i ja ho tenim. Posats a ser creatius podem lligar la manca de pluja amb Ada Colau, els ocupes i els trens de Renfe. I si el llamp de Schroedinger que en realitat va caure i no va caure a Gavà al mateix temps és en realitat un fenomen paranormal dictat des d’un fosc despatx per distreure’ns dels ocupes de la Bonanova? L’estratègia d’erosionar la confiança en els científics va lligada amb la idea de fer-ho també amb els governs i qualsevol organisme oficial. Sembres la llavor del dubte i els algoritmes de Tik Tok ja faran la resta. Ja va passar amb la covid, amb les vacunes, i ara amb la pluja.