Noves regidories i alcaldies
El Pla de l’Estany està preparat per regidories i alcaldies de noms i cognoms poc comuns a la política institucional? Estem acostumats a veure llistes electorals amb noms i cognoms, no sabem si l’origen és català o no, però sí que, per als catalanoparlants, fàcils de pronunciar.
Avui, molts partits s’han adonat que no en fan prou amb el reconeixement de la diversitat, i la seva aposta en espais interculturals i multiculturals i l’atenció als barris segregats. L’adquisició de la nacionalitat per part de la que va ser població migrada, per tant, amb dret a vot, ha alterat l’ordre del full de ruta de les campanyes i de les llistes electorals dels municipis on hi ha una població considerable de persones d’origen divers.
A les eleccions municipals del passat diumenge, hem pogut veure com les llistes dels partits com ERC-Som i Sumem-Cup a Banyoles… i el Partit dels Socialistes de Catalunya a Porqueres… integraven noms i cognoms que no són comuns en l’escenari de la política institucional.
Però com rep la població de la comarca el fet que aquests candidats puguin estar al capdavant de la política a primera línia? El Pla de l’Estany es caracteritza per una certa estabilitat política, queda clar quan el balanç de cada cicle electoral resulta ser la comarca més independentista del Gironès i de Catalunya.
Així, s’està preparant el terreny per transformar el catalanisme i encabir persones de diferents fisonomies etnològiques, procedència i creences diverses en el projecte català? Com seria aquesta? Es pot obrir el debat de les catalanitats respecte de les característiques exposades? O només ho veurem als processos electorals?
I com que no hem acabat de sortir d’unes eleccions i ens endinsem en unes altres, podríem fer-nos les mateixes preguntes en un escenari més extens.
Girona està preparada per representar la realitat de la Catalunya diversa a Madrid?