Opinió

mirades

Jordi Grau

Novel·la negra amb crítica social

En la seva segona novel·la, ‘Vides en cercle’, Cesc Cornet també denuncia la destrucció de la nostra costa

Escriure novel·la negra és una manera de descriure també la nostra societat i per tant moltes obres porten afegida també una forta càrrega de crítica social. En la novel·la negra –o thriller, com alguns autors prefereixen descriure la seva obra– que ens presenta Cesc Cornet, la crítica social hi és ben explícita. Hi ha policies catalans, les trames se succeeixen arreu del país i els casos es resolen després de complexes investigacions. Però la descripció de la vida que ens toca viure amb la seva corresponent crítica de fons, hi és ben present. Ja hi era a la seva primera novel·la #Finsaquí, que va publicar el 2021 i la tornem a trobar a Vides en cercle que ha publicat aquest any i que va guanyar el premi Vilassar de Noir del 2022.

Cesc Cornet va néixer a Anglès el 1979 però amb vint anys es va traslladar a la gran ciutat a estudiar interpretació. Ara, ja ben assentat, es defineix com a “mestre per vocació i escriptor per convicció”. Va impartir classes molts anys a la capital i la seva àrea metropolitana, l’Hospital de Llobregat, per exemple, però ara amb una família formada ha tornat al seu poble de la Selva. Ell es descriu com una persona que ha estat un incansable lector de novel·la negra i un apassionat del true crime televisiu. Va ser, però, la pandèmia que li va donar l’impuls i el temps necessari per acabar la seva primera novel·la. A #Finsaquí hi havia una inspectora dels Mossos amb problemes i una investigació apassionant sobre dues realitats: el suïcidi juvenil per una part, que era la més aparent, i una crítica ferotge al paper que hem deixat tenir a les xarxes socials a les nostres vides. La novel·la, publicada per Llibres del Delicte, va ser molt ben rebuda i molt ràpidament reeditada.

Ara, altra vegada amb desaparicions i assassinats de rerefons, la gran crítica que fa Vides en cercle és a la destrucció del territori. Begur, i el que hi està passant, té un cert pes a la novel·la. La trama, però, és força més complexa i afecta la família Gasull i una mala sort que la persegueix. Mala sort o alguna cosa més. En la novel·la una nena de nou anys, Sílvia Gasull, va desaparèixer el 1983 mentre jugava amb unes amigues a Monells. Vint anys més tard són els pares de la nena que apareixen brutalment assassinats a Begur, un dels escenaris de la novel·la com ho és també Barcelona. I en un altre salt temporal de vint anys, el 2023, Joan Gasull, l’únic supervivent dels Gasull, és trobat mort als lavabos del suposat castell de Sant Isidre de Girona quan estava a punt de recollir el premi a l’empresari de l’any.

Són tres investigacions policials separades, amb investigadors propis en cada cas, però a mesura que avança la trama es comprova que estan entrellaçades. Tres afers criminals que potser amaguen una sola veritat. Aquesta segona novel·la de Cesc Cornet va ser molt ben valorada pel jurat del Vilassar de Noir, els escriptors Martí Gironell i Pep Prieto i la també escriptora Iolanda Batallé, ara a la Llibreria Ona. Morts i investigacions policials, però també una forta càrrega de denúncia de temes amb què convivim i que no sempre agraden, sigui l’ús de les xarxes socials, el suïcidi o la destrucció de la natura que vivim tan de prop.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia