Opinió

mirades

Jordi Grau

Malalts de teatre que fan riure

Aquesta estranya parella de Sant Hilari i Arbúcies volta el país amb dues obres que fan petar de riure la gent

Fan riure perquè es proposen fer riure i perquè són uns actors de primera, d’aquells que han fet altres feines per guanyar-se la vida però que sempre han portat el teatre a les venes. I sí, van començar fent Els Pastorets, però han fet moltes altres coses més, sempre en el món del que alguns anomenen teatre amateur, quan en realitat n’hauríem de dir teatre, perquè només n’hi ha de dues classes: bo i dolent. I el seu és bo. Són en Jaume Fàbregas Suñer, Met, de 71 anys i veí de Sant Hilari Sacalm, i en Jordi Ferragut Mosull, Fut, de 58, d’Arbúcies. Un és del Grup de Teatre de Sant Hilari i dirigeix també el Grup de Teatre de Viladrau, i en Ferragut dirigeix a Arbúcies. En Met ja de petit feia del quec Jeremies, mentre que en Jordi a Arbúcies va passar de ser dimoni petit a Rovelló, passant pel Jeremies i Satanàs, precisament l’any en què en Jaume va fer un bolo al poble veí fent de Jeremies. Han fet teatre clàssic, drama i comèdia. Van començar a col·laborar més estretament quan en Jordi va adaptar l’obra Tots eren fills meus, d’Arthur Miller, i la van fer les dues companyies de pobles teòricament rivals. Després va venir Testimoni, versió de Testimoni de càrrec, adaptada per en Jordi i dirigida per en Jaume. Va ser durant L’Embruig que en Fut li va dir a en Met que li faria il·lusió fer una obra per a ells dos. I així va sorgir Terapèutic. “De fet ell l’escriu i jo li faig malbé”, collona en Jaume. I en Jordi precisa: “No, no, jo l’escric i ell hi posa gags.” El cert és que la van preparar i la tenien enllestida quan va esclatar la pandèmia. La van estrenar el 7 de juny del 2020 a la Sala Noble de Sant Hilari amb una capacitat limitada. N’han fet més de 60 representacions amb un gran èxit. Després va arribar Enigmàtic, que en suma més de vint.

Dues obres que són un fart de riure. Els han donat moltes satisfaccions i continuen demanant-los arreu que les facin, cosa que els encanta: “Ens agrada actuar i ho hem fet davant de més de mil persones i amb dos espectadors.” Va ser durant la revetlla de Sant Joan al Teatre del Raval, quan només dues noies eren a la platea. “Vam fer l’obra, i potser millor que mai”, asseguren. Ara giren aquestes dues obres i en Jaume interpreta Quins pebrots amb el grup de Sant Hilari, un text d’en Jordi Ferragut. Va ser perquè en Jordi va haver de fer una aturada perquè el van escollir com a interpret d’El Llop, el programa de TV3 que ha portat Terra baixa per tot el país. “Una experiència única, genial. Vaig aprendre molt i la compenetració amb els companys va ser molt bona, tot i que per ser el gran a vegades els donava consells i se’n fotien.”

Ara en Jaume prepara Amor, hem de parlar, escrita i dirigida per Marta Fàbregas, i en Jordi ha acabat un nou text: Molta merda, que faran ell i en Met i que passa en un lavabo public. Però seguiran amb Terapèutic i Enigmàtic, que els ha fet guanyar premis com per exemple a la millor obra i els millors actors a Sant Feliu de Guíxols, a Sant Feliu de Codines, Tàrrega, Abrera, Canet de Mar, Santa Coloma de Farners i a Pineda. Els omple d’orgull. “Ens encanta actuar i aconseguir fer riure”, asseguren. Prioritzen fer teatre per damunt de tot, assagen i assagen i actuen cada vegada més. Doncs això: són malalts de teatre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia