Opinió

mirades

Jordi Grau

Les històries de Joan Armangué

Avui es fa la 50a presentació d’‘Històries d’alcalde’. A les set a l’espai d’art Pujolboira d’Albons, en record del Grup 69

En Joan Armangué Ribas va ser alcalde de Figueres del 1995, substituint Marià Lorca, fins a la primavera del 2007, quan el va substituir Santi Vila. Ha estat moltes coses més, com membre de la Diputació i conseller comarcal, però sempre li ha agradat escriure. Ja havia publicat una tretzena de llibres quan va encarar les seves Històries d’alcalde, que va publicar Editorial Gavarres la primavera de fa dos anys. Eren les seves memòries dels tres mandats en què va ser alcalde de Figueres i el cert és que han tingut repercussió. Ell s’ho ha treballat perquè les ha presentat arreu: disset presentacions a la ciutat de Figueres i trenta-dues més arreu del país, preferentment l’Empordà. Aquesta tarda, a les set, fa la 50a, i aquesta és especial. Ha triat fer-ho a l’espai d’art Pujolboira, d’Albons, i és al mateix temps un homenatge al Grup 69, una exposició del qual està exposada a l’espai d’art amb el nom de La petjada del Grup 69. El llibre el presentaran Rafel Bruguera, que va ser alcalde de l’Escala, i el periodista Jordi Jordà, secretari de la fundació Pujolboira.

El Grup 69 es va constituir el 1984 i en formaven part fins que ho van deixar vint anys després el mateix Ramon Pujolboira, Josep Ministral, Lluís Roura, Daniel Lleixà i Ricard Anson. Pujolboira va morir el 2019. I els cinc membres del Grup 69 estaven ben lligats a l’alcalde Armangué. Els inicis del grup va ser un quadre d’homenatge a Dalí. També amb les actuacions escultòriques fetes durant els Jocs del 92 a Empúries i després reproduïdes en cinc escultures situades a les rotondes, del camp de Vilatenim al carrer Nou.

El llibre Històries d’alcalde ha funcionat molt bé i va per la segona edició. De les presentacions, Armangué en recorda la primera, als caputxins de Figueres, amb els periodistes Sebastià Roig i Anna Punsí. Havia de ser divertida, però ningú no esperava que acabés amb un vals ballat entre l’alcalde i l’Anna Punsí, reproduint el que van executar quan ell era alcalde i afrontava les seves primers Fires de la Santa Creu i la periodista de Vilafant va ser elegida pubilla de l’Alt Empordà. La foto surt al llibre.

De presentacions, n’ha fet tres amb Joaquim Nadal, que també té les seves Històries d’alcalde. En Quim li va presentar el llibre a Girona i a l’Escala i Roses un alcalde va presentar el llibre de l’altre. Una de les presentacions que més recorda Joan Armangué va ser la de Barcelona. Allà els amfitrions eren el periodista Ramon Iglesias i Camil Ros, ara secretari general de la UGT catalana. També hi ha una foto al llibre quan un jove Camil, del comitè d’empresa, exhibia al costat de l’alcalde una samarreta amb el lema: “L’alcalde ens deu diners.” El dia de la presentació en Camil li en va regalar una amb un lema diferent: “L’alcalde ja m’ha pagat.” Aquell dia també hi era present Santi Vila. Surt al llibre i és l’únic que ha defensat a la General Motors, la manera com Armangué menciona el grup empresarial dels Germans Miquel. Aquell dia Armangué va oferir un debat a Vila, que el va rebutjar. Diu l’epigrama de Fages de Climent que l’Armangué cita al llibre: “El meu epigramatari farà somriure a tothom, excepte al seu destinatari”. Potser li va passar a Santi Vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia