Opinió

mirades

Jordi Grau

Un F’Estiu amb músics nostrats

El Castell de Calonge acull per tercera vegada, del 10 al 19 d’agost, F’Estiu, un festival d’alt nivell musical

Tot va començar en plena pandèmia, el 2021. En Jordi Soler, alcalde de Calonge-Sant Antoni, va convocar Francesc Sánchez Carcassés. La idea de l’alcalde era revitalitzar la vida del poble de les llibreries aprofitant les reformes al Castell de Calonge, situat al nucli antic, ja mencionat a començaments del mil·lenni passat i que es va anar construint entre els segles XII i XVII. Aquest edifici, considerat bé cultural d’interès nacional, ja havia acollit el Festival de Música des del 1968, on havien actuat primeres figures gràcies als contactes d’alguns estiuejants del poble, com el periodista Joan Viñas Bona. Ara el castell, propietat de la Generalitat de Catalunya, ha acabat una nova remodelació i ofereix un aspecte magnífic, ideal per fer-hi esdeveniments diversos. El que inicialment era organitzar un parell de concerts, aquell any es va convertir en el F’Estiu, que arriba aquest 2023 a la tercera edició. La idea de Francesc Sánchez Carcassés va ser molt clara: que fos un festival còmode per a la gent i de proximitat, és a dir que hi actuessin músics i artistes de casa nostra.

El F’Estiu ha agafat volada amb les dues primeres edicions. El director artístic prepara programes diversos en què sempre són presents la música clàssica, el pop català, la cançó d’autor, el jazz i la música de cobla, al marge d’artistes ben reconeguts. Així el F’Estiu del 2021 va acollir la que havia de ser la darrera actuació de La Locomotora Negra, que després va fer un concert final al desembre a l’Auditori de Girona. Pels jardins del Castell de Calonge o per la seva plaça d’armes hi han passat en dos anys Sopa de Cabra i Blaumut, però també Albert Guinovart, Maria del Mar Bonet –que hi va actuar amb una big band–, Andrea Motis, Gemma Humet, Judit Neddermann o Rita Payés.

El programa d’aquest any és espectacular i per a tots els públics. Arrenca el dijous 10 d’agost amb jazz de primer nivell. Gili-Romaní Hot Jazz Cats. El trompetista i director de La Locomotora Negra organitza una jazz session amb el gran clarinetista Oriol Romaní i un trio de bateria, baix i piano que oferiran jazz clàssic, blues, espirituals i jazz de Nova Orleans, Chicago i Nova York.

El divendres 11 serà el torn de la Cobla Sant Jordi i La Principal del Llobregat, que tornaran a interpretar Calonge i Sant Antoni, una sardana de Marc Timón estrenada l’any passat. I aquest any estrenaran El meu Empordà, una sardana que Antoni Ros-Marbà, fill adoptiu de Calonge i Sant Antoni, ha dedicat al gran músic i compositor Ricard Viladesau, fill de la vila. Precisament Marc Timón dirigirà el dissabte 12 la GIO Symphonia amb un viatge musical mitjançant la història del cinema, en un concert amb arranjaments fets a mida i per a música de cambra.

I finalment el dia 17 actuen Els Amics de les Arts, que presentaran Allà on volia, el darrer disc del trio format per Joan Enric Barceló, Daniel Alegret i Ferran Piqué. El dia 18 Elena Gadel, que va triomfar a les havaneres de Calella, presenta nou treball discogràfic. I el dissabte 19 Manu Guix & The Veterans presentarà el seu darrer disc, Moments, acompanyat per la seva mítica banda. Un gran festival de proximitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia