Opinió

mirades

Jordi Grau

Isabel Cinc Hores, dona sindicalista

Activista valenta i decidida en un món d’homes, va ser la gran lluitadora pels drets dels infants i dels obrers al segle XIX

El dia 1 d’octubre es farà la 24a edició de la Caminada Memorial Isabel Vila, promoguda a finals dels anys noranta per Francesc Ferrer i Gironès. Inicialment es feia un recorregut entre Llagostera i la Bisbal d’Empordà per recordar la marxa que va encapçalar, passant per Calonge, Isabel Vila Pujol per anar a donar suport als republicans federals aixecats en armes el 6 d’octubre del 1869 contra un govern espanyol que involucionava, aixecament que es va conèixer com el Foc de la Bisbal. Aquest any la Caminada Memorial arriba a la 24a edició i com les tres últimes edicions, en comptes de fer tota la travessa, sortiran tres columnes, de Llagostera, de la Bisbal d’Empordà i de Calonge, que es trobaran entre el puig Aiguabona i el puig de la Gavarra, prop del puig d’Arques. Allà els caminants commemoren aquella fita i entonen, dirigits per Antoni Mas, que la va musicar, i en alguna ocasió pel lutier Xevi Puig, la cançó d’Isabel Vila: “No hi ha dones al món / com les de Llagostera / que pels republicans / varen portar bandera. / No hi ha dones al món / com la Isabel Cinc Hores / que pels republicans / va caminar vuit hores.”

Francesc Ferrer i Gironès va descobrir la primera sindicalista líder del país i va impulsar aquesta travessia per les Gavarres. Després de la seva mort, Josep Saguer, mestre i home d’ERC traspassat fa poc, va agafar el relleu de l’organització de la caminada. Els darrers anys ho organitza un grup d’amics i cal destacar-ne el paper d’Eloi Madrià, home de bosc i de país, i Joan Sàbat, del Grup Excursionista Bell Matí. Ara s’hi ha incorporat el Consorci de les Gavarres.

Isabel Vila va néixer a Calonge però es va traslladar de petita a Llagostera, on amb deu anys, sense saber ni llegir ni escriure, ja tenia cura dels malalts. Nascuda en un món de tapers, va agafar consciència social de ben jove. Va ser coneguda com Cinc Hores per la seva lluita perquè els nens de 13 anys no haguessin de treballar més d’aquestes hores i poguessin anar a escola. Va encapçalar la columna i va atendre els ferits del Foc de la Bisbal, i el 29 agost del 1872 va fer un discurs social avançat, del qual se’n conserven fragments, davant unes 3.500 persones a Sant Feliu de Guíxols, al final d’una vaga d’any i mig.

Dirigent del sindicat La Internacional, amb el cop d’estat del general Manuel Pavía va haver d’exiliar-se a Carcassona. Va fer magisteri, mentre donava classes, i el 1880 va tornar a Catalunya, però no podia anar a viure a Llagostera per una llei borbònica. Va treballar a Barcelona i a Sabadell, on va ser directora de la Institución Libre de Enseñanza primer i de la seva pròpia escola després. Va morir a Sabadell, on va ser enterrada, al Cementiri dels Dissidents.

Ferrer i Gironès la va reivindicar, Kim Planella va dirigir el musical IsaVel i, amb text de Toni Strubell, Carme Sansa en va fer el monòleg Isabel Cinc Hores, amb música d’Antoni Mas. Al festival d’estiu Musicant de Campllong, el pròxim 29 d’agost, es podrà veure el musical en format concert amb guió de Toni Strubell, adaptació de Kim Planella i música d’Antoni i Marc Mas i amb Isabel Rocatti de protagonista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia