Opinió

mirades

Jordi Grau

Els reis del carril del mig

Què pot portar algú a fer quilòmetres i quilòmetres pel mig de l’autopista molestant tothom?

Els Mossos d’Esquadra han posat, en els primers mesos de l’any, 74 multes, la majoria a l’AP-7, a conductors que circulaven sense motiu pel carril del mig de l’autopista, si aquesta en té tres, o fins i tot pel tercer carril quan hi ha quatre vies. Les sancions eren de 200 euros. Em va semblar poc. Molt poc. Ja sé, o intueixo, que hi ha poca vigilància a les autopistes nostrades, aquelles que han quedat col·lapsades i s’han tornat perilloses a causa de la ineficiència, la poca planificació o directament la mala fe dels responsables d’aquestes vies, que tenien perfectament clar quan s’acabaven els peatges, allà on s’han acabat, perquè els van anar allargant i allargant mentre els catalans passàvem per caixa i encara ens havíem de sentir a dir allò que fins i tot cobraven per passar-hi quan venien visitants d’altres puntes de l’Estat. Obviant, és clar, que érem nosaltres els que les pagàvem cada dia.

Ara l’autopista va col·lapsada. I és perillosa. A l’AP-7, a la zona entre Fornells de la Selva i Sarrià de Ter hi ha un carril per agafar les sortides que porten a Girona. Són molts quilòmetres i no es pot passar de 80 per hora, però almenys ha tret aquelles perillosos cues a la mateixa autopista per agafar una sortida, especialment Girona sud. Però hi ha molt i molt trànsit, i aquí, a casa nostra, no podem fer com fan en altres punts de la Península, entre triar l’autopista, ara de franc, o l’autovia, que ho ha estat sempre. Aquí no ens han desdoblat l’anomenada N-II en la gran majoria de trams entre Barcelona i la Jonquera. Per a què –devien pensar–, si ja passen per caixa?

Però el tema central era per dedicar-lo als reis del carril del mig. Quin motiu poden tenir perquè, quan baixa el trànsit, especialment a la nit, però també durant el dia, puguin conduir pel carril del mig o pel tercer carril a 90 o 100 per hora, si és que no van a menys? Què costa posar-se a la dreta i anar al seu ritme? Doncs no, poden fer quilòmetres i quilòmetres pel carril del mig i no els diguis pas res, que encara t’enllarden a fàstics. I és perillós. Molt. Si tu vas a la velocitat que desitges, s’entén que dins els límits de velocitat, i et trobes un cotxe al davant, doncs intermitent i a avançar. Però si va pel carril del mig i molt més lent, et posa en el dubte de si cometre una infracció i avançar-lo per la dreta, cosa que no s’ha de fer, o haver de posar l’intermitent i avançar-lo travessant dos carrils, cosa que pot ser perillosa si venen cotxes per darrere. No ho sé, potser caldran més multes o més educació viària, però de moment haurem d’afrontar que hi ha molta gent que va al seu aire. Són els reis del carril del mig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia