Opinió

Trenta anys fent allioli

Al llarg de tres dècades, han passat per Creixell els millors cuiners del món

Josep Maria Joan Rosa, l’ànima del Museu del Joguet de Catalunya, ha estat guardonat amb el premi Mà de Morter d’Or 2023 en el marc de la Fira i Festa de l’Allioli de Creixell, que se celebra diumenge vinent. I és que Josep Maria Joan, que va instal·lar el 1982 el Museu del Joguet a l’antic Hotel París de la Rambla de Figueres, és un home que s’estima el país, la seva cuina i la gastronomia en general. Des dels inicis del Concurs Internacional d’Allioli de Creixell, ha estat membre del jurat, i alhora l’impulsor dels tallers i concursos infantils d’allioli, amb els quals ha engrescat les noves generacions en la confecció de la popular salsa mediterrània. L’altre guardonat d’enguany, aquest amb el Morter d’Or 2023, és el fotògraf Francesc Guillamet. En Met també és una persona molt vinculada al món de la gastronomia, especialitzat en la fotografia culinària, i va fotografiar els 1.846 plats del cuiner Ferran Adrià que han donat nom al nou Bulli Foundation, però també ha treballat en altres cuines com les de Carme Ruscalleda, els germans Roca, Juan Mari Arzak, Xavi Sagristà i Toni Gerez, Sergi Arola, Fermí Puig, Nando Jubany, Mateu Casañas, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Paco Pérez. Entre moltes altres publicacions, també és l’autor de les fotografies dels set volums de l’enciclopèdia de La cuina catalana, amb textos de Jaume Fàbrega. Amb aquests dos guardonats, la Fira i Festa de l’Allioli de Creixell commemora la seva trentena edició. Al llarg d’aquestes tres dècades, han passat per Creixell els millors cuiners del món i de la cuina catalana. Per fer una mica d’història, es presentarà una exposició gràfica del que han estat aquests anys, a banda d’una mostra de tractors d’època, i es farà el tradicional Concurs Internacional d’Allioli, per premiar els millors artesans de l’allioli casolà. No és fàcil que un concurs d’allioli que va començar amb una versió local s’hagi convertit en tot un referent internacional. Un model que s’ha mantingut amb una voluntat de continuïtat i de passar el testimoni de les millors receptes d’elaboració de l’allioli als joves. Una fira que no ha estat exempta de polèmiques, com la que es va generar entorn de si es pot qualificar l’allioli com la sala nacional de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.