Opinió

Tal dia com avui

Josep Maria Espinàs

Pel nostre compte

El senyor Adriano da Gama Kury, professor de filologia romànica a la Universitat Santa Ursula i cap del departament de lingüística i filologia de la Fundació Casa de Rui Barbosa, de Rio de Janeiro, vol organitzar al Brasil una “Semana de Estudos Catalaes”. La llavor d’aquest projecte és la visita que va fer l’any 1967 a Barcelona, on descobrí que “O catalao, ao contrario de outras linguas romànicas minoritarias da Europa, e vivíssimo, e mantido ciosamente pelos catalaes, justamente orgulhosos de sua singular cultura multissecular”. A la llibreria Ona trià una sèrie de llibres, discs, revistes i material divers que aquests anys ha utilitzat a les seves classes.

Per a la Setmana d’Estudis Catalans voldria trobar la col·laboració de les entitats catalanes que li puguin enviar material. El professor Adriano da Gama té idees molt clares sobre el contingut de l’exposició i, en el concepte “català”, hi caben els discs de Raimon (valencià) i de Maria del Mar Bonet (mallorquina), i fins i tot esmenta l’Agrupació Catalana de l’Alguer. Que no s’oblidi de la Catalunya Nord, el palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà, etc. Estic segur que rebrà amb agraïment els suggeriments que puguin fer-li –i cal que els hi facin– la conselleria de Cultura de la Generalitat, l’Òmnium Cultural, l’Institut de Projecció Exterior de Cultura Catalana i les entitats corresponents del País Valencià i de les illes. Els testimonis de l’obra de Miró, Gaudí, Casals, etc., tampoc no hi poden faltar.

Hi ha un fet molt interessant: anys endarrere, la cultura catalana era defensada a l’estranger pels catalans que hi residien. Ara les “Setmanes” o manifestacions que comencen a organitzar-s’hi són iniciatives d’alemanys, d’italians, de brasilers que han entrat en contacte amb els Països Catalans. Hi ha un moviment a favor del descobriment i la valoració de la nostra identitat, que no tan sols no podem ignorar, sinó que hem d’impulsar. El govern de l’Estat mai no ho ha fet, ni ho farà. L’última prova és la discriminació soferta per Josep Maria Llompart, l’escriptor mallorquí designat per a representar els escriptors catalans en la reunió del PEN internacional; l’Estat es considera representat únicament per escriptors en llengua castellana. I si en Llompart vol anar-hi, ho haurà de fer pel seu compte.

Està bé, però aleshores sigueu conseqüents, senyors de Madrid, i accepteu que també vulguem fer pel nostre compte moltes altres coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia