Opinió

mirades

Jordi Grau

Trenta anys publicant llibres

Llibres del Segle, l’editorial que va fundar Manuel Costa-Pau, afronta la seva trentena amb força

Visitant la Setmana del Llibre en Català del setembre passat m’hi vaig trobar Roger Costa-Pau, editor juntament amb la periodista Marta Costa-Pau de Llibres del Segle, una editorial que prepara la celebració del trentè aniversari de la seva fundació amb forces renovades i en un moment complicat per a les editorials del país a causa de l’increment de costos. Estan contents els germans Costa-Pau de com va anar la Setmana i expliquen que és a les fires on poden mantenir contacte amb els lectors i on es fan moltes vendes. Per això les editorials del país tenen en les fires una manera d’arribar a un públic i mantenir vius llibres que a les llibreries no troben el seu espai ni el temps necessari a causa del gran nombre de títols que es publiquen. Se’n queixava fa poc l’editor Marc Moreno, exposant una dura realitat.

Marta i Roger Costa-Pau Bea van agafar el relleu del fundador de Llibres del Segle, el seu pare, Manuel Costa-Pau Garriga, nascut a Garriguella i que va morir fa vuit anys. Manuel Costa-Pau, a més de professor i introductor de la llengua catalana en molts col·legis en temps de la dictadura i de la mà d’Òmnium Cultural, va ser a més d’escriptor i traductor, editor. Va estar al capdavant de les edicions catalanes d’Alfaguara, a Planeta, va ser director literari de Dima Ediciones, Llibres de l’Índex i Eix Editorial, fins que va decidir crear la seva editorial. Llibres del Segle potser té adreça postal de Girona, però és una editorial tan empordanesa com el seu fundador i amb l’ànima sempre a Gaüses. El primer llibre que va publicar va ser La traïció dels líders, de Lluís Maria Xirinacs, el 1993, que ha estat també un dels seus títols més venuts juntament amb els altres volums de la trilogia que va editar fins al 1997.

Llibres del Segle cuida molt les seves publicacions. Edita a l’any una dotzena de títols de poesia, narrativa, assaig i literatura juvenil. Està preparant el retorn de l’escriptor Lluís Muntada amb un recull de relats de què se sentirà parlar. També preparen una nova col·lecció d’assaig, D’ara endavant, que presentarà novetats com Algocràcia d’Arthur Grimonpont. I també anuncien la traducció al català del clàssic de Paco Candel Donde la ciudad cambia su nombre, a càrrec de Gerard Bagué. Una feina important que queda a càrrec d’editorials que fan molt bona feina.

Cal destacar la feina que fa Llibres del segle amb els llibres de poesia, i no és estrany si un dels editors és poeta, assagista i crític. Publiquen Enric Casasses, Camps Mundó i Antoni Clapés, entre molts d’altres. En el seu catàleg també s’hi pot trobar els llibres de Joan Isaac, que ara publica les seves cançons coincidint amb el cinquantenari com a cantant, o Vicenç Altaió. També mantenen ben viu el camp de la traducció amb La ciutat dels vius, de Nicola Lagioia, a cura de Lluís-Anton Baulenas. Marta Costa-Pau recorda títols ja exhaurits com La casa gran de Maria Mercè Roca, o Girona a traç de llapis, de la il·lustradora Laura Reixach, que es plantegen reeditar. I mantenen una col·lecció d’autors molt interessants, sense oblidar la trilogia del fundador Janna, Diana Palmer i Íngrida-Àfrica, publicada de manera pòstuma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia