De set en set
Un problema gros
El 14,2% de la població de Catalunya –més d’un milió de persones– pateix obesitat i la xifra “no para de créixer”. Era l’alerta, ahir, de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN) en el marc del congrés que, fins demà, celebren a Barcelona. Els experts recomanen combatre-la amb activitat física i, sobretot, amb l’alimentació, segons apuntava l’ACN. I aquí trobem que els productes frescos, de temporada i de proximitat són els millors, i els ultraprocessats, els més perjudicials. La recomanació, de sentit comú, topa de ple amb l’actual context econòmic. A l’accelerat ritme de vida que portem i que sembla anar en detriment d’una bona alimentació, s’hi afegeixen ara els números en contra. Perquè el preu de la cistella de la compra s’ha encarit ni més ni menys que un 10% respecte a l’any passat. I si anem al detall dels productes que més s’han apujat de preu són el sucre (+46%), l’oli (+39%), la carn de porc (+15%), la llet (+12%), les patates (+11%), els llegums i les hortalisses fresques (+11%), els ous (+10,4%) i el cafè (+9,1%). Es tracta, la gran majoria, d’aliments inclosos en la dieta mediterrània, de la qual els experts coincideixen a destacar els beneficis. Fonts de la mateixa SEEN reconeixien que avui en dia no és “barat” consumir aquesta mena de productes i demanaven a les administracions que facin “alguna cosa” perquè tothom pugui accedir-hi. Perquè tenim un problema i gros si, en comptes de carn, peix i ous, la gent ha d’optar per preparats més barats, però plens d’additius i sals. I, si no el tenim ara, el tindrem més endavant.