Articles

Boicotegem els Jocs Olímpics?

D'AVUI.cat

Els darrers episodis de revolta i repressió al Tibet i en altres zones de la Xina recorden a l'opinió pública mundial que els Jocs Olímpics d'aquest estiu se celebraran a la capital d'un Estat gens considerat amb els drets humans. Des del mateix dia que es va designar Pequín com a seu dels Jocs del 2008 ja es veia a venir que l'elecció seria la més problemàtica dels darrers vint anys. L'era dels boicots generalitzats –Moscou 1980, Los Angeles 1984–, semblava haver passat a la història, però ara torna a estar sobre la taula, al costat dels morts i els represaliats.

A la Xina no hi ha democràcia, i al Tibet, òbviament, tampoc. Res que no se sabés en el moment de la seva nominació. Però ara, de cop i volta, els trets ho demostren amb tota la seva cruesa, i cada cop més gent es fa la mateixa pregunta: Cal boicotejar els Jocs Olímpics de Pequín?

El boicot seria una bona opció si la defensa dels drets humans i de la democràcia fos una prioritat arreu del món. Però no ho és, no quan es tracta d'una potència econòmica, demogràfica i política de primer ordre. La Xina és una potència mundial i pocs estan disposats a molestar el gegant groc. A poc a poc els dignataris mundials comencen a fer petits gestos respecte a això. Almenys, aquests gestos tímids i acovardits constaten que l'elecció de Pequín va ser un error. Ja és un primer pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.