mirades
Jordi Grau
L’Espai Calma, una gran idea
He deixat passar les Fires de Girona per escriure sobre una iniciativa que m’ha semblat molt encertada. I quan una cosa és innovadora i està pensada en clau social i humana, encara que pugui semblar minoritària, cal deixar-ne constància i agrair a qui ha pensat i treballat per fer-ho possible. Em refereixo a l’Espai Calma que es va instal·lar durant les Fires de Sant Narcís a Fira de Girona. Un espai pel qual han passat 250 persones, que pot semblar una quantitat petita davant les 57.000 que van visitar la Fira de Mostres o els centenars de milers que han trepitjat Girona, però que ha fet molt de bé a un grup de persones que pateixen un trastorn o una malaltia que els complica molt la vida, molt especialment, en ambients festius.
És la primera vegada que Girona té el seu Espai Calma. També a les Fires de Sant Martirià de Banyoles i a la festa major de Sant Fèlix a Vilafranca es va experimentar aquesta iniciativa amb dues carpes a l’exterior. A Girona l’aposta va ser important perquè s’hi va destinar un espai de més de 200 metres quadrats a la segona planta de la Fira.
Què és l’Espai Calma? D’entrada, un lloc perquè persones neurodivergents puguin aïllar-se dels impactes sensorials de la festa, i més en un espai com les Fires, en què hi ha atraccions, aglomeracions de gent i on es reben impactes sensorials molts potents de so i de llum. Aquest Espai Calma estava destinat a persones neurodiverses però també podia ser utilitzat per gent a qui calia un descans visual i sonor. La iniciativa va partir de l’Ajuntament de Girona i la Càtedra d’Autisme de la Universitat de Girona, l’única a tot l’Estat. I va tenir el suport de la Federació Catalana d’Autisme, que aplega 14.000 famílies, i també de l’Associació Viu Autisme, entitat que treballa a les comarques gironines. La nova regidoria de Benestar Emocional que ha impulsat la vicealcaldessa i primera tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Gemma Geis, ha estat al darrere de l’Espai Calma, amb la regidora de Benestar Emocional, Sílvia Bosch.
Però perquè tot això fos possible, al darrere de la iniciativa hi havia empreses amb responsabilitat social i amb cor. Empreses gironines que han permès que l’Espai Calma es posés en marxa a cost zero. Ha estat possible perquè empreses com Kave Home, Incatis i Abacus s’hi han abocat. I també Eumes, Rocambolesc i voluntaris de CaixaBank i particulars. Jordi Roca n’ha estat un gran divulgador.
Hi havia tres espais: un per a nens i nenes, amb coixins, pintures i plastilina; un altre amb sofàs per a adolescents i adults, i un altre, tancat, per aïllar-se si calia. L’Espai Calma ha ajudat les persones que l’han utilitzat però també ha ajudat a donar visibilitat al trastorn de l’espectre autista, una malaltia poc coneguda i molt estigmatitzada. Hi ha gent que hi va posar molta feina i encara més imaginació, per aconseguir aquest Espai Calma. A ells i a les empreses que hi han col·laborat de manera altruista, cal donar-los les gràcies. I que aquesta iniciativa d’espais lliures d’interferències sensorials es traslladi a totes les ciutats. Seria fer un pas endavant com a societat, com el que ha fet l’Ajuntament de Girona.