Articles

Asimetria en la recepció de Canal 9 i TV3

L’acord signat dilluns entre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i Ràdio Televisió Valenciana per a l’inici de l’emissió del Canal 9 valencià a Catalunya a través de la TDT significa una millora en les relacions entre Catalunya i el País Valencià. Ara el que falta és un conveni de reciprocitat que garanteixi la distribució de la televisió pública catalana al territori valencià, actualment impossible en algunes zones d’Alacant i Castelló des del tancament de dos repetidors. L’objectiu, ben lloable, del nou acord és que les emissions de les televisions públiques autonòmiques es puguin veure a tot el territori de parla catalana.

Fins que la reciprocitat no sigui efectiva, vivim en una situació asimètrica. Així com la Generalitat de Catalunya ha donat proves de la seva bona voluntat política, les limitacions que pateix la televisió pública catalana en territori valencià es deuen a la conveniència de les autoritats valencianes. És evident que al govern valencià de Francisco Camps (PP), que va ordenar el tancament dels repetidors, no li agradava que els valencians poguessin veure TV3. Per què? Perquè la televisió pública catalana parla sempre de País Valencià en lloc de referir-se a la comunitat valenciana, que les autoritats autonòmiques valencianes consideren el terme adient. Aquest comportament de TV3 mereix l’adjectiu desqualificador de pancatalanista, tan desfasat com la desinflada i superada polèmica sobre el nom de la llengua que es parla a cada territori, català segons els uns i valencià segons els altres.

La solució, avalada per nombroses manifestacions de valencians que demanaven poder veure la televisió catalana, no és la conveniència política de qui tingui el govern a cada territori, sinó el compliment del dret dels ciutadans a rebre la televisió que triïn en la seva llengua. Ara que les relacions entre les comunitats semblen desbloquejar-se de mica en mica –es parla fins i tot d’un front mediterrani catalano-valencià davant del nou sistema de finançament– és especialment oportú reivindicar la total reciprocitat de mitjans audiovisuals públics entre totes les comunitats catalanoparlants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.