Articles

La història es repeteix a la 'banlieue'

Les crides a la calma ahir de les autoritats franceses no han servit de gaire, ja que aquesta nit passada ha tornat a haver-hi disturbis en algunes zones perifèriques de París. El detonant dels incendis i saquejos va ser la mort diumenge a la nit de dos nois d’origen magribí que anaven amb moto i van topar amb un cotxe de la policia. Hi ha diverses versions sobre què va passar exactament. Els uns acusen els nois de conduir sense precaucions i sense casc, mentre que d’altres diuen que la policia perseguia els dos joves –a qui tenien fitxats des de feia dies– i no van assistir-los després del xoc. La reacció va ser immediata per part d’un centenar de veïns del barri, que van saquejar i incendiar diverses botigues i dues comissaries de policia.

L’octubre del 2005, la mort de dos adolescents, electrocutats en refugiar-se en un transformador elèctric quan els perseguia la policia, va provocar tres setmanes de violència en barris conflictius de la perifèria de París i altres grans ciutats de França. Ara els ajuntaments de les conurbacions afectades asseguren que els motius de la crema massiva de cotxes d’aleshores continuen plenament vigents. Fa mesos que experts, policies i autoritats locals adverteixen que la situació és “explosiva” als barris conflictius, focus de pobresa, atur, exclusió i una alta concentració d’habitants procedents de la immigració.

Nicolas Sarkozy era ministre de l’Interior l’any 2005 i va prometre als veïns de les banlieue que netejaria els carrers de la “xusma”. Aleshores Sarkozy es postulava per a les eleccions presidencials i és en aquest context que es va entendre el seu missatge tan populista com –això ho hem vist després– poc efectiu. Més enllà d’una postura pública de duresa i tolerància zero amb la violència juvenil, la realitat que veiem aquests dies és que res no ha canviat. La ira dels joves de les banlieue i la seva situació social continua sent exactament la mateixa. És cert que Sarkozy és president des de fa tan sols mig any i que el seu govern ha aprovat un paquet d’ajudes destinades als barris perifèrics que entrarà en vigor l’any que ve. Però els disturbis d’aquestes nits passades ens recorden que el conflicte social continua viu, i que no podem trigar gaire a trobar-hi una sortida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.