Verges o saurins
Els experts diuen que, malgrat la sequera, el subsol del nostre país és encara molt ric en recursos hídrics, però, pel que sembla, no fem res per aprofitar aquesta aigua que s’acumula sota terra. Preferim fer anuncis ressonants d’infraestructures que no veurem o que trigarem molt a veure i que en cap cas serveixen per combatre la sequera actual pel simple fet que ara no hi són. Mentrestant, deixem que gairebé la meitat de l’aigua que circula per les canonades es perdi cap avall i ens anem mirant la situació com si no fes amb nosaltres.
Ens agrada més sortir en processó i demanar a la Verge dels impossibles que sisplau plogui que no pas prendre mesures. Però, curiosament, existeix un ofici molt antic que des de temps immemorials s’ha dedicat a trobar aigua allà on semblava que no n’hi havia i que es va perdent per la manca de relleu generacional. Em refereixo als saurins, aquella mena de bruixots de l’aigua que, amb un pal d’avellaner o d’altres estris, són capaços de detectar si hi ha o no hi ha aigua sota els nostres peus i a quina profunditat.
Resulta que els saurins, que havien quedat una mica oblidats en èpoques d’abundància, ara van de bòlit i no paren de rebre encàrrecs per localitzar aigua. Tant és així que alguns nuclis que no n’havien tingut mai, d’aigua, ara fins i tot els en sobra. És el cas de Sant Iscle de Colltort, al municipi de Sant Feliu de Pallerols, que gràcies als saurins ha localitzat una deu abundant i rica, suficient per abastir tot el nucli i deixar enrere els camions cisterna.
Malgrat que pels experts aquesta és una tasca pseudocientífica i amb poca credibilitat, els resultats avalen els saurins més que altres tecnologies diguem-ne que més oficials. Veient l’èxit d’aquest antic ofici i que les dessaladores només les veurem en els anuncis electorals, potser que qui quedi en el govern s’espavili a contractar saurins i a fer pous, que potser així sí que podrem afrontar la sequera. Sort dels vells oficis de tota la vida! Però, és clar, molts dels polítics actuals no deuen saber ni que existeixen, ni què fan, ni per a què serveixen. Per si de cas, seguirem resant a la Verge.