Opinió

De set en set

Hem perdut l’oremus

Fa 25 anys el periodista Salvador Alsius va publicar una delícia de llibre: Hem perdut l’oremus, petita enciclopèdia de la cultura catòlica. S’adreçava especialment als joves que no tenen prou informació sobre temes religiosos que són bàsics per tenir una mínima cultura general, ja que expliquen el perquè de moltes frases fetes, costums o festes del calendari. I conèixer-ho és necessari i independent de les creences religioses.

Tot i que la majoria d’escoles no han perdut la tradició d’arrencar les set cames de la Vella Quaresma i que a la majoria de famílies els padrins donen la mona als fillols, el cert és que cada vegada expliquem menys a la canalla per què fem les festes que fem. L’origen del calendari festiu religiós queda molt lluny dels referents culturals i hàbits socials de les famílies.

Precisament aquest diari va publicar dijous un reportatge d’Aina Argueta que demostrava, amb dades de la Fundació Ferrer i Guàrdia i del CEO, que la població catalana cada vegada és més agnòstica, que els laics ja superen els qui es consideren creients i que els joves són els menys religiosos. I tot plegat estaria molt bé si no fos perquè va acompanyat d’un empobriment cultural: una traducció pràctica d’aquest agnosticisme creixent és que el 67% dels enquestats no saben explicar correctament què es commemora per Setmana Santa.

Ser agnòstic no hauria de ser excusa per a la ignorància. Avui és diumenge de Pasqua i Resurrecció. Probablement si preguntéssim als joves qui o què va ressuscitar tal dia com avui quedaríem esglaiats i exclamaríem, com Alsius, que hem perdut l’oremus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.