Mirades
Coipús, espècie invasora a l’Onyar
Molta gent es pensava que eren rates, però els animals que es passegen pel riu són coipús, una espècie invasora
Sempre m’havia agradat, quan passejava per Girona, passar una estona observant les carpes de l’Onyar. Ara n’hi ha molt poques, perquè es van salvar, primer, de la poca aigua que corre per l’Onyar i, després, van ser sacrificades com a espècies invasores que són i tal com marca la llei. També els ànecs i aquella oca blanca que, solitària, es fa mirar i que agraeix el pa que li tiren al riu, segons m’explica el dissenyador Àngel del Pozo. Però des de fa un temps la sorpresa va ser detectar-hi també uns animalons que a primera vista semblen rates grosses de claveguera. No ho són. Vam aprendre ràpidament que són coipús, un rosegador originari de l’Amèrica del Sud al qual li agraden les zones humides amb vegetació aquàtica i pastures. Un rosegador, segons el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, com les rates, els talpons i els lirons, que pot arribar a pesar més de vuit quilos. Una espècie invasora.
En vaig detectar un parell, vistos des de la plataforma de la plaça Catalunya, mirant cap al pont de Pedra. Realment no són agradables de veure com els ànecs o fins i tot les carpes, que deuen estar ben contaminades. Semblen rates. Després ja veus que no ho són, però això no millora pas el rebuig que provoquen. Parlant amb altra gent a qui també li agrada badar, em diuen que n’hi havia més, a banda dels dos que jo havia vist nedant a la zona. Poc després en vaig veure fins a quatre i, pel que em diuen amics, coneguts i saludats, en són força més. Fa poc quatre coipús prenien el sol sota el pont de Sant Agustí. I m’asseguren que cap al Ter n’hi ha un fotimer.
El que no sabia és que, al marge del seu aspecte i del fet que puguin ser confosos amb rates, són extremament perillosos per a la vegetació natural i els cultius, especialment els d’arròs. Anna Barnadas, secretària d’Acció Climàtica, va presentar fa poc els resultats de les captures que se n’han fet després d’un pla de xoc. L’any passat, a les comarques gironines, se’n van capturar 1.548, xifra molt superior als 332 de l’any 2022. Aquesta espècie exòtica invasora es va detectar per primer cop el 2010 i, en els darrers anys, ha produït “danys severs” als camps d’arròs del Baix Empordà, i en la vegetació del Parc dels Aiguamolls de l’Empordà, el del Montgrí, i a l’Espai Natural de l’Estany de Banyoles. De fet, les comarques catalanes on viu de manera permanent són gironines: l’Alt Empordà i el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Gironès i la Selva.
A l’Onyar, la sensació és que no fan mal, però hi han criat, i molt, pel que es pot veure. El departament demanava a la ciutadania que informés de la seva presència i, sobretot, que no se’ls doni menjar. És a dir, que els coipús no només fan mal a la vista, sinó que ja estan considerats un problema i, pel que sembla, no paren d’augmentar. No cal avisar, tothom que passeja a l’entorn de l’Onyar els ha ben vist i els comentaris són del tot evidents. Encara hi ha qui hi veu rates, i sí que són rosegadors però molt més grans. Són els coipús, una espècie invasora sud-americana que ha vingut per quedar-se. I no fan precisament maco al lloc des d’on es fan les millors postals de Girona.