Articles

Rajoy és un problema, però no l’únic

La dreta espanyola ha començat a llepar-se les ferides de la derrota electoral de diumenge. El balanç de l’actual direcció del Partit Popular és agredolç: han guanyat vots i escons respecte als resultats de fa quatre anys, però han perdut les eleccions, i Mariano Rajoy ja enllaça dues derrotes consecutives. Rajoy, Acebes i Zaplana representen millor que ningú la generació que mana avui al carrer Génova de Madrid. Als despatxos de la seu del PP hi ha instal·lats exministres i persones de confiança de l’expresident del govern espanyol José María Aznar. Ara aquells que van marcar la línia ideològica de Rajoy comencen a demanar-ne el relleu. Són veus influents, tant de dins com de fora del Partit Popular –com Federico Jiménez Losantos o Pedro J. Ramírez.

El lideratge polític és molt important, i més en un partit tan presidencialista com el Partit Popular. Tanmateix, el problema principal de la dreta espanyola no és la personalitat de Mariano Rajoy. L’error del Partit Popular és d’estratègia a llarg termini i, sobretot, de base ideològica. Cap partit que aspiri a ser hegemònic a Espanya pot basar el seu discurs en l’odi a Catalunya o a la llengua catalana. Com tampoc pot utilitzar el País Basc com a arma electoral, sigui en la demonització del nacionalisme basc o en la negativa constant a una solució política a l’amenaça d’ETA.

Columnistes i opinadors de la galàxia madrilenya ja faran la seva pròpia anàlisi dels perquès de la derrota electoral de Rajoy: el desencert a l’hora de fitxar uns companys de llista (Manuel Pizarro, Eduardo Zaplana) en lloc d’uns altres (Alberto Ruiz-Gallardón, Josep Piqué); o l’error d’haver allargat durant quatre anys la polèmica sobre l’autoria de l’atemptat de l’11-M... Però des de Catalunya hem de denunciar que l’estratègia electoral del PP fomenta la catalanofòbia i posa en perill la convivència a casa nostra. Ara que al PP s’obre un debat per renovar el discurs és potser el moment que hi reflexionin a fons. No seran mai hegemònics mentre ens facin víctimes d’un nacionalisme espanyol que exclou sistemàticament Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.