Som 10 milions
Fariner del Foix
Aquest passat mes d’abril els ajuntaments de Vilafranca del Penedès i Santa Margarida i els Monjos han completat la primera fase de la senyalització de l’itinerari del camí Fariner del Foix, que discorre pel camí històric que connectava aquests dos municipis amb diversos molins de farina situats a la llera del riu Foix i la riera de Llitrà. Aquest és un projecte conjunt que els dos ajuntaments han impulsat amb el suport de l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu de recuperar una ruta històrica amb una interessant riquesa mediambiental.
El camí Fariner és una ruta d’origen medieval que feien servir els habitants de Vilafranca i voltants per portar el gra a moldre als molins fariners de la conca del Foix, entre els quals destacava per la seva importància i grandària el Molí del Foix, un molí originàriament propietat dels monjos del monestir de Sant Cugat del Vallès i que va ser l’origen de l’actual nucli dels Monjos. Al llarg del recorregut, es troben vestigis de molins fariners, pous, basses, rescloses i sínies, elements del patrimoni històric i cultural de la comarca. Amb aquest projecte es marcaran un seguit d’estacions interpretatives i experiencials, que permetran remarcar el valor d’aquest ric patrimoni i alhora tractaran diferents temes sobre l’entorn, l’aprofitament de l’aigua i el canvi climàtic.
A Vilafranca del Penedès s’han instal·lat elements interpretatius sobre aquesta ruta a la plaça de l’Era Enrajolada —on hi ha un tòtem amb una explicació sobre com fins a finals dels anys cinquanta del segle passat, aquest espai es va utilitzar per batre el gra—; a la riera de Llitrà s’ha senyalitzat una bassa naturalitzada per a la reproducció d’amfibis, i al riu Foix, diverses siluetes d’espècies de fauna presents a l’entorn del riu. També s’instal·larà properament una cartellera interpretativa al Molí del Foix, el centre d’interpretació històrica i natural i equipament municipal d’educació ambiental de Santa Margarida i els Monjos.
Fa uns dies, la regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, Esther Marmaneu, i el regidor d’Espai Públic i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Vilafranca, Miquel Medialdea, van visitar algunes de les estacions del recorregut amb l’objectiu de donar a conèixer la iniciativa i convidar els ciutadans a gaudir d’aquest espai històric recuperat després d’anys d’abandonament.
El projecte s’ha desenvolupat gràcies a la Diputació de Barcelona, que ha finançat els elements interpretatius que els serveis municipals han instal·lats mitjançant diferents plans d’ocupació. Al llarg dels pròxims anys, el projecte es completarà amb altres parades o estacions. El recorregut es podrà fer a peu, i està pensat perquè més endavant es pugui fer també parcialment en bicicleta, ja que el retorn es podrà fer pel nou carril bici entre els Monjos i Vilafranca.