Mirades
El Girovi de l’Agustí Ensesa
El nom d’Agustí Ensesa està estretament lligat al món del vi i a Girona. Agustí Ensesa Bonet, que porta esplèndidament els seus 85 anys (ell primer en reconeix 75), va ser el continuador de la saga que van iniciar els germans Agustí i Josep Ensesa Pujadas. En Josep va ser després qui va idear la urbanització de s’Agaró, que van portar a cap el seu fill i l’arquitecte Rafael Masó, i es va quedar amb el negoci de la farina a la Farinera Montserrat. L’Agustí va seguir el negoci de vins que van continuar el seu fill Agustí Ensesa Cuatrecases i el seu net, Agustí Ensesa Bonet, que van fer gran el negoci perquè, a més dels vins a granel que distribuïen, van obrir mercat amb els vins embotellats als hotels i restaurants de la Costa Brava en el anys de l’auge del turisme. Era l’època, recorda, que portaven vins catalans i els de Rioja, perquè encara no es coneixien els de la Ribera del Duero ni els catalans tenien el nivell i la fama que tenen actualment. L’Agustí va continuar el negoci de vins, tot i que als anys vuitanta va obrir un restaurant a Girona, l’Edelweis, i va regentar dues botigues de delicatessen, El Petit Paradís a la travessia del Carril, on tenien el magatzem de vins, i la Formatgeria Migdia al carrer del mateix nom.
L’Agustí és el gran divulgador del món dels vins i els escumosos a Girona i a Catalunya. Encara ara escriu una secció al Diari de Girona, va ser el fundador de l’Escola de Tastavins del Gironès i ha fet xerrades i cursets a molts pobles i ciutats del país. Ell va ser el fundador i continua sent l’ànima del Girovi, que va néixer com a concurs de vins i escumosos de Catalunya el 1995, homologat per Mestres Tastavins i Cellerers de Catalunya. Avui, dissabte, arriba a la 29a edició i es farà a l’hotel DoubleTree by Hilton de Girona a partir de les set de la tarda.
El Girovi es distingeix d’altres concursos similars per dos factors que el fan atípic. D’una banda, s’hi presenten vins i caves de totes les denominacions d’origen de Catalunya, quan el més habitual és que en cadascuna d’aquestes regions s’organitzin certàmens només per als vins de la zona. D’una altra banda, el jurat el formen tant experts del sector vitivinícola –enòlegs, sommeliers, cellerers, professors i alumnes de l’Escola d’Hostaleria, venedors, distribuïdors i restauradors– com també simples aficionats, persones que no es dediquen professionalment al món del vi però que han fet cursos de tast o que són reconegudes per l’organització pel seu bon criteri. Aquesta barreja entre l’opinió dels professionals i dels consumidors és especialment valorada pels cellers que presenten els seus vins al concurs.
Promocionar els vins catalans continua sent el principal objectiu de Girovi, tal com assenyala el seu organitzador, Agustí Ensesa. Per aconseguir-ho, el certamen distingeix els vins seleccionats (dins les moltes categories en què es divideix el concurs: vins negres joves, negres amb criança, caves, blancs, dolços i un llarg etcètera) amb les medalles de Catalunya d’or, d’argent i de bronze. També reben una distinció especial els millors vins elaborats a les comarques gironines: les Fulles de Girona, també d’or, d’argent i de bronze.