Articles

L'euro i el petroli: joc d'equilibris

L’euro va arribar ahir al seu rècord històric en el mercat de divises de Frankfurt, en superar els 1,51 dòlars, mentre que el preu del petroli de Brent –de referència a Europa– va marcar ahir també un altre rècord, en cotitzar a 100,53 dòlars el barril. La moneda europea va veure reforçada la seva apreciació pels anuncis de la Reserva Federal dels Estats Units que es retallarien novament els tipus d’interès nord-americans. En una compareixença al Congrés dels Estats Units, el president de la Fed, Ben Bernanke, va dir que hi havia riscos “a la baixa” per al creixement de l’economia nord-americana. Com si la fortalesa perduda pels EUA fos recuperada pel Vell Continent, Alemanya ha vist durant el mes de febrer incrementada la confiança empresarial.

L’OPEP no ha ajudat a crear, precisament, un clima de tranquil·litat. El president dels productors de petroli, Chakib Khelil, va insinuar ahir que els alts preus del cru en l’actualitat es podrien mantenir perquè no pensaven modificar les seves quotes de producció. Al contrari, podrien fins i tot rebaixar-les lleugerament. De tota manera, a Europa encara no som del tot conscients del preu real del petroli, perquè la fortalesa de l’euro ens protegeix davant d’un producte que comprem en dòlars. Una altra cosa serà quan tornin a anivellar-se les dues monedes.

Les vacances als Estats Units són una bona opció per als europeus. Així com ara no són bons moments per a l’exportació europea cap a la zona dòlar. Igualment, ja hem començat a notar també a casa nostra l’increment dels preus dels productes bàsics i del transport: són els primers efectes de l’increment del preu del petroli. En principi, als ciutadans ens afavoreix la política antiinflacionista del Banc Central Europeu i les empreses catalanes no es veuen afectades en les vendes a l’estranger perquè el 80% de les seves exportacions són a països de la zona euro. De tota manera, aquest joc d’equilibris que ens ha afavorit fins ara, s’acabarà. En un termini no gaire llunyà ens anirem anivellant amb el dòlar i començarem a pagar els efectes reals de l’increment del preu del cru. No s’acosten temps fàcils.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.