Mirades
Una nova vida per al Sa Punta
Fa un any els germans Jaume i Josep Font van traspassar el seu negoci de tota la vida, el Sa Punta. Es van acomiadar amb una gran festa per als seus amics i clients acompanyats de molts xefs amb estrella Michelin. I és que el Sa Punta, que va néixer com a restaurant el 1976, va ser durant molts i molts anys, de fet 46, una destinació gastronòmica de primera, amb la preuada estrella Michelin durant anys. Vaig sentir a parlar per primera vegada de Sa Punta poc després de la seva obertura al meu amic Jaume Font, el crític gastronòmic, que no tenia res a veure amb el cap de sala del restaurant. Després hi vaig estar moltes vegades perquè era un lloc on es menjava de primera. De fet sempre havia pensat que el restaurant era a terme de Pals fins que van fer-me adonar que era terme municipal de Begur. No fa al cas, està en aquest triangle d’or de la Costa Brava, com alguns defineixen la privilegiada costa que tenim entre Pals, Begur i Palafrugell.
He parlat d’estrelles, però potser m’hauria de referir a La Cuina de l’Empordanet, el col·lectiu de cuiners que continua una tradició de bona cuina, de cuina de país, que es va iniciar fa molts anys i que es va començar a promocionar a la dècada dels vuitanta. Encara que el col·lectiu es constituís el 1995, la primera mostra gastronòmica que porta aquest nom es va celebrar el 1983, amb l’aval, entre d’altres, de Manuel Vázquez Montalbán, que la coneixia bé. Els records de Sa Punta són aquests i també dels anomenats Cinc Magnífics, que en realitat eren sis: Toni Budó de Can Toni, Carles Camós del Big Roch, Lluís Cruañas d’Eldorado petit, Eduard Gascons d’Els Tinars i Jaume i Josep Font del Sa Punta.
El 1991 el Sa Punta es va convertir en hotel. I ara, un any després de la seva venda a un grup d’inversors, presenta la seva remodelació. Un hotel de 34 habitacions que es presenta com a beach house i que ofereix tranquil·litat i natura en un escenari magnífic, amb unes vistes espectaculars sobre les illes Medes i la badia de Begur. Els nous propietaris i la directora, Sandra Julià, asseguren que volen mantenir l’ànima del Sa Punta dels germans Font. Han fet un procés de renovació utilitzant materials càlids com ara la fusta i les fibres naturals i volen orientar el negoci cap a l’hotel per a adults i nois de més de 13 anys, amb la voluntat de captar un turisme que busca en el senderisme, el ciclisme i el golf la seva manera de relaxar-se i en el turisme cultural un complement interessant per a una destinació relaxant.
No s’obliden, però, de la gastronomia. El Sa Punta era una restaurant gastronòmic complicat de mantenir. Però volen continuar sent una destinació gastronòmica privilegiada i per tant fan una proposta pel seu restaurant, batejat com a Dàlia, de cuina mediterrània de temporada. Amb una carta atractiva entre setmana i una oferta, Els diumenges de Dàlia, per a aquest dia de la setmana, un menú amb arrossos de llamàntol i carn de Girona com a atractius i la garantia que al capdavant de la cuina hi ha el xef Pep Martínez, que havia treballat 23 anys amb els germans Font i abans havia passat per cuines de restaurants amb estrella. Una nova vida per al Sa Punta.