Mirades
S’estrena l’Orquestra Filharmonia
La música i la ràdio han anat sempre unides des de les primeres emissions. A Catalunya des que va emetre Ràdio Barcelona EAJ 1, aquest novembre farà cent anys. És per aquest motiu que el Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, quan va decidir que el curs 2023/24 volia crear una orquestra simfònica perquè es retrobessin persones que han rebut formació musical però que no s’hi dediquen professionalment, va trobar en el centenari de la ràdio el motiu per relligar el programa. Quan ho van proposar als antics estudiants, van trobar una gran resposta. I així va néixer l’orquestra, dirigida pel mestre Lluís Cavalleria, que reunirà més de setanta exalumnes i que debutarà aquesta tarda a a l’església de Sant Feliu del poble empordanès de Lladó i que demà, a les 7, tornarà a actuar a la sala Xavier Montsalvatge de l’Auditori de Girona. Encara hi ha una tercera actuació, el 15 de setembre, al Teatre de Lloret de Mar.
Una orquestra necessita nom i quin millor que el que representa l’amor a la música. Així va néixer l’Orquestra Filharmonia. Al darrere hi ha molta feina, però, amb permís del gerent del Conservatori, Joan Castillo, i de la directora acadèmica, Anna Cassú, cal destacar la que han fet el seu director, el professor Lluís Cavalleria, i l’Elisenda Vidal, responsable de la Unitat de Gestió Cultural i Comunicació, encarregada del guió del programa de ràdio. Sí, perquè, aquesta tarda a Lladó i demà a Girona, el que es presentarà als assistents, que ja gairebé han omplert les localitats, és un programa de ràdio. Sí, el programa és musical, però el fil conductor representa una sessió de radioteatre. I, és clar, per portar-la a terme calien veus. I aquí és on entren en escena professionals de la ràdio que seran els encarregats de les presentacions i de tot el que necessita un programa: sintonies, anuncis i presentacions dels temes. Aquestes veus, la dels locutors, seran les de Carme Martínez Palomé, Narcís Carreras, Mateu Ciurana, Clara Sánchez-Castro Bonfill i Ricard Sayeras. Amb una participació important de veus històriques com les de Jaume Teixidor i Anna Donato. Anna Estartús, del Col·legi de Periodistes, que col·labora a l’acte, ha donat suport al guió, i Cristina Massanés ha redactat els textos relacionats amb la música que s’editen en el llibret del programa.
El programa inclou el Concert per a violoncel i orquestra de vent de Friedrich Gulda, Las hijas del Zebedeo de Ruperto Chapí, el Concert per a piano i orquesta de Grieg, el quart moviment de la Setena simfonia de Beethoven i Danzón d’Arturo Márquez. L’orquestra la formen setanta persones d’entre 20 i 62 anys, que professionalment són docents, advocats, odontòlegs, enginyers, matemàtics o estudiants de medicina, farmàcia i altres especialitats. Lluís Cavalleria i Elisenda Post, ajudant de direcció, han comptat amb la col·laboració per dirigir els assajos de Sergi Claret, professor de violí; Joan Félix, professor de viola; Daniel Gallostra, professor de trompeta, i Pau Roca, professor d’oboè. El concert de diumenge serà emès per TV Girona i Girona FM. Per al concert de demà a l’Auditori l’entrada és gratuïta però cal inscriure’s a www.cmg.cat.