Articles

Matisos sobre el vel islàmic

A la tres

Ni 24 hores han trigat des del Partit Popular a aparcar la seva proposta inicial sobre l’ús del vel islàmic. La raó d’aquest “contracte d’integració” de tan curta durada han estat, sobretot, els interessos electorals. Al PP estan convençuts que parlar d’immigració mobilitzarà els seus votants. I segurament tenen raó. Però parlar per parlar és perillós. Ho diu ben clar en una carta a aquest diari Ariane Arpa, directora general d’Intermón-Oxfam: “La iniciativa del PP és una manipulació irresponsable de les pors de la ciutadania que es pot tornar en contra de tots nosaltres”.

La demagògia és la llavor de la xenofòbia. A més, en aquest cas el PP ha traspassat el límit del ridícul: si dijous pretenien guanyar vots a Castella, divendres rectificaven per no perdre’n a Ceuta i Melilla. Ara el PP matisa que no vol prohibir l’ús del vel islàmic a totes les escoles espanyoles, sinó que cada centre hauria de regular-se “tenint en compte la realitat local”. No té cap sentit que es consideri discriminatori per a la dona l’ús del mocador a Toledo i no a Màlaga. Això no és tenir “les idees clares”, com anuncia el PP en els seus cartells preelectorals. Els drets fonamentals de la dona –i de l’home– han de ser els mateixos a tot arreu. No hi pot haver dues mesures diferents si, efectivament, creiem que el mocador islàmic és una amenaça per a la dignitat de la dona.

És clar que l’important no és la coherència ni la concreció. L’objectiu és sumar vots. Però s’equivoquen d’estratègia. Ho ha dit Barack Obama després d’aconseguir uns excel·lents resultats a les primàries demòcrates: “Ens hem d’oposar amb totes les nostres forces a la idea que es pot dir o fer el que faci falta per guanyar unes eleccions... Això és exactament el que no funciona del nostre sistema polític”. Amb aquest missatge Obama també està guanyant eleccions. Potser n’hauríem de prendre nota.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.