Opinió

Som 10 milions

Deserts en alta mar

Les balenes han començat a marxar de la costa del Garraf. No tenen menjar per falta de pluja

Fruit de la sequera dels últims tres anys, els conreus, els boscos i els rius han patit canvis dràstics que ens posen davant d’un nou paradigma climàtic i paisatgístic. Des de la ciutat pot semblar que, amb la recuperació de l’aigua als embassaments, amb les pluges dels últims mesos, està tot arreglat. Però el cert és que la crisi tot just acaba de començar.

L’escena de sequeres dràstiques seguides de pluges torrencials o temporals violents és la imatge que els experts dibuixen per a un futur incert des del punt de vista climàtic. Cada vegada més sequeres; cada vegada més pluges violentes; cada vegada més erosió. Les sequeres, l’erosió del sòl i la desertificació dels camps de cultiu són algunes imatges que, any rere any, guanyen pes com a escenaris de futur més immediat. S’albiren les migracions motivades per causes climàtiques a la conca del Mediterrani, que és una de les zones on l’increment de les temperatures s’accelera molt més ràpid del que els experts havien previst en el passat i per sobre de la mitjana de la resta del planeta. La sequera també arriba al mar i comença a notar-se. Els pescadors del Garraf i el Penedès ja fa anys que asseguren que el perfil de captures està canviant i que el futur de la pesca està en qüestió a les costes de Catalunya a causa de l’escalfament global. Els pescadors diuen que ja no hi ha relleu i que el sector està en crisi.

I el cert és que, al mar, no només està en crisi la pesca. Aquest any s’han començat a fer evidents les primeres migracions. Les balenes que vivien a les costes del Garraf i el Penedès han començat a marxar cap al sud. I se n’han vist més a la zona de Dénia. Els microorganismes dels quals s’alimenten aquests animals han desaparegut de la costa catalana a causa de la falta d’aigua de pluja i marxen cap al sud buscant menjar. La sequera no només afecta la terra, també afecta el mar.

De més de 140 balenes vistes fa tres anys s’ha passat a vuit albiraments enguany. La notícia pot semblar anecdòtica, però no ho és. Com més contaminació s’acumuli al mar més difícil serà sobreviure al canvi climàtic i, en aquest moment, les balenes són un dels animals que més contribueixen a la depuració de les aigües de la costa. Si fins ara els xocs de les balenes amb les embarcacions recreatives s’havien convertit en un problema a resoldre per intentar salvar l’espècie de la seva principal amenaça, ara la falta de menjar sembla fer irreversible allò que volíem evitar.

La marxa d’aquests cetacis de la costa també fa perdre un dels atractius turístics de persones que se sumaven a una oferta de turisme respectuós que feia una tasca important en la promoció d’ accions en benefici del medi ambient i l’entorn.

La sequera ha arribat al mar. Tenim les primeres migracions marines perquè comença el procés de desertificació per contaminació. Sorgeixen deserts en alta mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia