Opinió

Les figures de Sant Esteve

La idea dels promotors és omplir les altres dues fornícules amb les imatges de santa Sabina i sant Valentí

No fa tant de temps, el dia dels Innocents s’ideaven bromes enginyoses, algunes innòcues i d’altres que fregaven el delicte. A la dècada del 1980, a Olot hi havia una colla molt creativa: un any van aixecar en un tres i no res una paret de maons i guix al carrer dels Sastres, per on aleshores encara hi circulaven cotxes. L’embús va ser monumental, com us podeu imaginar. I les queixes de conductors i veïns, irades, per descomptat. Em sembla que la bretolada va arribar fins i tot al ple de l’Ajuntament. A aquesta mateixa gent s’atribueix el projecte de fer que tres persones disfressades de Batman ocupessin les tres grans fornícules buides de la façana de l’església de Sant Esteve. Crec que no es va arribar a executar mai –almenys jo no en tinc constància–, segurament no va ser res més que una idea, potser per les dificultats que comportava.

Aquella anècdota em va venir al cap dies enrere, badant junt amb uns quants més als peus de l’església per seguir durant uns minuts la col·locació, a la fornícula central, d’una escultura de sant Esteve, en substitució de la que va ser destruïda durant els aldarulls iconoclastes de la Guerra Civil. La iniciativa ha estat de l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del Santuari del Tura, amb la complicitat del Bisbat de Girona, la Generalitat, el Museu de la Garrotxa i diversos ciutadans a títol particular. La nova imatge, creada a partir d’un model fet per l’escultor Joan Ferrés, ha costat uns 14.000 euros, pagats a través d’una campanya de recollida de fons que, pel que es veu, ha tingut força èxit. La idea dels promotors és omplir les altres dues fornícules amb les imatges de santa Sabina i sant Valentí, que també van ser destruïdes durant la guerra. A mesura que vagin tenint suport econòmic, n’encarregaran les rèpliques i les posaran a lloc.

L’absència de les tres figures no em feia perdre el son, ho admeto. No obstant, cal aplaudir els ciutadans preocupats per la ciutat que es posen mans a l’obra en un projecte de recuperació del patrimoni local. L’únic que em sap greu és que, pensant en el dia en què les innocentades tornin a ser carn de polèmica, la idea dels Batman ja no es podrà realitzar perquè els acaben de prendre el lloc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia