Opinió

Mirades

El pregó més llarg de la història

El programa de Ràdio Salt, demà, amb motiu del 40è aniversari, es clourà amb el pregó que faran sis històrics de l’emissora

Salt començarà demà la seva festa major i ho farà com és tradicional amb el pregó. Aquest any, però, serà un pregó atípic, diferent, el més llarg de la seva història. Perquè no hi haurà un pregoner, sinó molts pregoners, i en realitat la clau de tot cal buscar-la en la celebració del 40è aniversari de Ràdio Salt. Són quaranta anys d’història i sobretot d’històries d’una ràdio municipal que es va començar a gestar amb la independència del poble i la constitució del primer ajuntament democràtic el 1983. Van ser Xavier Corominas, llavors primer tinent d’alcalde, i l’alcalde, Salvador Sunyer, els qui van convocar uns joves saltencs perquè proposessin idees per tirar endavant una emissora municipal. Manel Mesquita i Emili Gispert, llavors dos joves periodistes, van rebre l’encàrrec i com a codirectors van tirar endavant una programació de tres hores que va començar el 3 de març de 1984, el primer aniversari de la independència. L’any següent, ja emetien dotze hores. Han passat doncs, quaranta anys, i l’Ajuntament va decidir, molt encertadament, que Ràdio Salt mereixia l’honor de fer-se càrrec del pregó.

Papi Guardiola s’ha encarregat de coordinar l’equip que l’ha preparat, que va creure que era una oportunitat única per recordar i reivindicar la feina de tanta i tanta gent que ha passat per l’emissora. En Papi era a la reunió inicial que els directors van convocar i en la qual la majoria d’assistents van proposar programes musicals. Ell va voler fer esports i se li va afegir Nuri Sala i d’allà va sorgir En Joc, el seu primer programa, amb sintonia de The Alan Parsons Project. Quan va arribar la proposta del pregó van decidir crear un grup de WhatsApp en el que més de setanta persones vinculades a la ràdio van proposar diverses idees. I d’aquí va sorgir la de fer el pregó més llarg de la història: un programa de ràdio de dotze hores que començarà a les deu del matí i en el qual hi haurà lloc per recordar molts dels programes i moltes de les veus que han passat per Ràdio Salt. Aquest programa serà el que a les nou del vespre connectarà amb el balcó de l’Ajuntament per donar pas al pregó pròpiament dit: Manel Mesquita i Emili Gispert, els primers directors; Josep Maria Pladeveya, la històrica veu de Ràdio Salt i de les falques; Josep Plazas Lites, el tècnic de so que també hi és des del primer dia i que a més del tema tècnic també feia programes de música, i Mercè Planas, que dirigeix i presenta Temps de Sardanes des de l’11 d’octubre de 1986, seran, amb Papi Guardiola, les cares visibles d’un pregó col·lectiu que recordarà veus històriques com la de Pili Fernández, que va presentar El petit Esport i el magazín Frec a frec, programes com La Junta de la Cloaka, amb personatges al capdavant com Jordi Arbonès Nif i Pujant per l’escala mecànica de baixada,d’Enric Casadevall i en record de tanta gent desapareguda com la mateixa Pili, Pere Quero i Gregori Rigau.

La participació de Pilar Forné, arxivera i documentalista, servirà perquè es faci un recull de fotos, enregistraments, pins, samarretes i cartells, que es documentaran per fer-ne l’any vinent una exposició. I el pregó acabarà amb un sopar per als radiofonistes a la Coma Cros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia