Opinió

Mirades

Fotos per recuperar la memòria

En la presentació del grup de WhatsApp Fotos Antigues de Girona a El Foment es va projectar ‘Històries de L’Arc’

Fa uns quants mesos es va crear un grup de WhatsApp que es va batejar amb el nom de Fotos Antigues de Girona i que ja supera els 370 membres. Hi ha altres grups a Facebook, alguns molt nombrosos, que també es dediquen a penjar fotos de la ciutat, però la gràcia del de què els parlo és que aquest se centra únicament a recuperar fotos antigues de Girona. Fotos que permeten a alguns recordar com era la ciutat, recuperar la memòria d’una Girona que s’ha perdut, i a molta altra gent, alguns més joves, descobrir la transformació d’aquella ciutat grisa i negra, però amb encant, en la que tenim actualment. Molts veïns del Barri Vell tenien un grup de WhatsApp, un grup generalista per intercanviar opinions. Va ser en aquest grup on l’empresari Pere Quera va començar a pujar fotos antigues i aquesta va ser la gènesi d’aquest nou grup que va trobar en el també empresari Miquel Casals un administrador actiu. El grup ha crescut en nombre de gent, de manera voluntària, i cada matí els seus membres esperem amb una certa ànsia fotos antigues d’una Girona que ara és molt diferent.

En Miquel Casals ha acabat la recuperació del Teatre Odèon, un edifici d’un alt valor patrimonial al racó més fotografiat de Girona, desconegut fins fa poc per molts gironins i que si no hagués estat per la seva intervenció, després d’haver-lo comprat, amenaçava ruïna. En Miquel es defineix com un mitòman i un acumulador, entre altres coses, de fotografies antigues. I ara és l’ànima del grup. Ha remenat arxius i té una gran quantitat de fotografies. Durant la pandèmia va començar a acolorir-les, primer a mà i després amb un programa. Ara és l’ànima del grup i cada dia penja unes quantes fotografies, moltes vegades dedicades a un carrer o a una activitat comercial.

En aquest grup, el periodista Daniel Bonaventura va penjar-hi Històries de L’Arc, el documental que va signar el també periodista Gerard Bagué el 2006 sobre la història d’aquest mític local de la plaça de la catedral de Girona. I a la Mariona d’El Foment, aquest artefacte de promoció del país que ha impulsat Candi Granés al carrer dels Mercaders, li va semblar que valia la pena projectar-lo a les seves instal·lacions. Relligar això amb la presentació en societat del grup Fotos Antigues de Girona va servir per omplir amb més de setanta persones El Foment el 18 de juliol per veure un film imprescindible per entendre la història d’una Girona que llavors era amagada i per posar cara a molts membres del grup. La Mariona i en Daniel Bonaventura van ser els amfitrions d’un acte que va tenir en Miquel Casals, l’advocat Carles Monguilod i Gerard Bagué els seus protagonistes. La gent s’ho va passar molt bé, amb la pel·lícula i amb el debat que hi va haver, amb grans anècdotes, algunes de conegudes i d’altres que no tant, que van explicar Pius Pujades, Joan Mellado o Narcís Sureda. Va ser mitja hora de viatge nostàlgic a una Girona desapareguda, evocada per Josep Tarrés, Jordi Soler Hèlios i sobretot per en Lluís de L’Arc. Memòria i nostàlgia com les del grup de fotos antigues, que van ser l’excusa per a un acte ciutadà que va deixar ben complaguda la concurrència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia