Opinió

Mirades

Molt més que una penya del Barça

La Penya Barcelonista Montgrí i Comarca fa 50 anys i continua sent un referent per la seva tasca cultural i social

La Penya Barcelonista Montgrí i Comarca commemora aquest any el 50è aniversari de la seva fundació amb un seguit d’actes que van començar el 9 de febrer amb una conferència sobre el Barça i Catalunya i que tenen el punt culminant aquest vespre amb la tradicional cantada d’havaneres a la plaça de la Llevantina de l’Estartit, amb els grups Port Bo i Les Anxovetes. Una cantada que ja s’ha convertit en tradicional, perquè la d’aquest any serà la número 45. També preparen per a la tardor una exposició de la seva història. És la número 129 de les penyes del FC Barcelona i va ser fundada el 28 de novembre del 1974 per una colla de bons barcelonistes, amb Jaume Sullastres al capdavant. Cal recordar que el Barça venia d’una travessia pel desert pel que fa a lligues guanyades, però els barcelonistes de pedra picada mai van deixar de donar suport a un club que va estar catorze anys sense guanyar la lliga, com cantava La Trinca. El 1973 va ser un any il·lusionant perquè el Barça va fitxar Cruyff. I va arribar la lliga del 1974.

El 28 de novembre es va constituir formalment aquesta penya, després d’una reunió a la qual va assistir l’aleshores president del Barça, Agustí Montal. En deixa constància la foto que publiquem. Es va dir Penya Barcelonista Montgrí i Comarca perquè llavors no n’hi havia cap altra a la comarca, ens explica l’economista Xavier Ferrer, un dels impulsors amb 18 anys. La Penya Barcelonista Montgrí i Comarca és la sisena amb més associats: 1.081, 754 homes i 327 dones.

És molt més que una penya de futbol. Al marge de promoure totes les activitats relacionades amb el Barça i actes festius, esportius, culturals i lúdics, no ha deixat mai de banda un vessant solidari. Així, aquest any ha col·laborat amb el projecte Invulnerables, de Sor Lucía Caram; va regalar una rosa a cada persona de l’hospital de gent gran i del centre de dia de Torroella, roses fetes al Centre Ocupacional Tramuntana, d’integració laboral i social de persones amb discapacitat psíquica, i el juny va organitzar un torneig de futbol inclusiu de la lliga Genuine.

La penya és present en cada partit del Barça a casa, va ser a Basilea i en totes les finals de la Champions. Es recorda especialment com el 28 de desembre del 1975, quan Torroella va ser Ciutat Pubilla de la Sardana, la penya va acompanyar la Pubilla a fer la volta d’honor abans d’un partit contra el Madrid en un acte que es va conèixer com La Nit de les Senyeres. Montal i Jan Laporta són els presidents que han visitat la penya, que també va rebre la visita del president Tarradellas i va ser una de les organitzadores de la primera i de la segona Marató de Catalunya que es feia entre Palafrugell i Torroella. Socis de la Fundació Pasqual Maragall i patrons de l’Espai Ter, col·laboren amb Càritas, l’Oncolliga, el Banc de Sang i l’hospital asil Pobres i Malalts de Torroella. El 2008, després del foc al Montgrí, van replantar la muntanya amb milers d’arbres. Per tot això, aquesta penya, que ha tingut com a presidents Jaume Sullastres (1974-2001), Lluís Grau (2001-2018), Josep Sullastres (2018-2023) i ara Joan Casas, pot dir que és molt més que una penya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.