Opinió

Keep calm

L’exitàs periòdic d’ERC

El juliol de 2009, ara fa just 15 anys, ERC presentava la campanya Un pas endavant. Als cartells s’hi podia veure un nen que marcava amb guix com a tasques fetes en una pissarra el “blindatge del català a l’escola” i el “nou finançament”. Se’n van imprimir 50.000 díptics, 10.000 adhesius i 5.000 cartells, a més d’una gira explicativa per diversos municipis i comarques. Si s’escoltava els líders republicans de l’època, no n’hi havia per a menys. L’aleshores president d’ERC, Joan Puigcercós, afirmava que “amb el nou model Catalunya ha d’estar com a mínim al 105 del rànquing i s’han de consolidar 3.800 milions de guany”. Unes xifres que Puigcercós es va fer gravar al faristol del partit. En fi, un exitàs.

Aquells acords entre ERC i el PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero que tant havien de beneficiar la llengua catalana i les finances de la Generalitat són els que encara estan vigents a hores d’ara. Han passat una dècada i mitja i moltes coses, cap de les quals, malauradament, és de les que donaven per fetes en aquells cartells. Òbviament, s’ha pogut comprovar que ni el català està blindat enlloc, ni el dèficit fiscal ha perdut la seva condició estructural. Aquella campanya oblidada també va obtenir el silenci del PSOE, que es va limitar a no contradir les grandeses que anunciaven els líders d’ERC i els milers de cartells que van fer imprimir. Una maniobra de condescendència pactada que quadra al mil·límetre amb la situació actual, amb el socialisme espanyol i el català contenint la respiració en espera de la decisió de les bases republicanes. El temps dirà quin serà l’abast d’aquest “concert econòmic solidari” que s’ha anunciat amb tanta solemnitat. Qui sap, potser s’haurà oblidat, com en l’ocasió anterior. Ara bé, el que sí que quedarà per a la història serà la Catalunya que haurà deixat la presidència de Salvador Illa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia