Opinió

Mirades

L’home que fa parlar els morts

‘El forense’, la sèrie de Manel Alías sobre la vida i la mort, retrata a la perfecció la feina de Narcís Bardalet

Penjada des de fa uns mesos a la plataforma 3Cat, la sèrie El forense ocupa els diumenges d’agost la programació de TV3 en prime time, després del Telenotícies. El forense és Narcís Bardalet (Girona, 1953) que, de la mà del Premi Nacional de Comunicació de la Generalitat Manel Alías, reflexiona sobre la vida i la mort basant-se en la seva experiència com a especialista en medicina legal durant quaranta anys. Era una aposta arriscada que ha funcionat perfectament per la química entre Alías i Bardalet, que es complementen per anar donant pas a les reflexions de l’home que parla amb els morts, com el defineixen en les promocions, però que també és l’home que fa parlar els morts. Tura Soler, que ha compartit com a periodista molts dels casos que s’expliquen en la sèrie, el defineix com “el confident de la mort” i ha sabut retratar al llarg dels anys els diversos casos, molts de molt mediàtics, en què ha intervingut aquest metge pediatra que va decidir que volia ser forense des de molt jove, després de veure una autòpsia a què el va portar el seu avi, jutge de pau de Sils, a petició seva.

Molta gent s’estranya que Bardalet hagi compartit durant dècades la feina de pediatra amb la de forense, que ara ha deixat per jubilació. Continua, però, amb el seu consultori obert per a nens i nenes. Sempre ha explicat que hi ha alguna cosa que relliga les dues feines. Els nens petits, com els morts, no parlen i has de ser molt observador per entendre què els passa o què els ha passat.

Bardalet assegura que ha fet gairebé deu mil autòpsies durant la seva carrera, a raó d’uns cinc-cents morts a l’any. Els casos que més l’han impactat els ha explicat en diversos llibres. Va fer dos volums amb Clàudia Pujol, que a finals de l’any passat va publicar Els casos més impactants del forense Bardalet a Ara Llibres, amb deu casos. La periodista Tura Soler, que va conèixer el forense Bardalet el 19 de juliol del 1986 al mig del foc de les Alberes, en què van morir els quatre tripulants d’un hidroavió francès i ells dos van estar a punt de deixar-hi la pell, va publicar, fa uns anys, El que m’han ensenyant els morts per entendre millor la vida, i també a finals de l’any passat La Campana li va publicar Rigor mortis, amb els grans casos de Bardalet, que continua ben actiu.

La sèrie de 3Cat té sis capítols, de què ja s’han emès My Way, Tothom pot matar, Cuidar la mort i Errare humanum est. Falten per emetre A casa, acompanyat i sense dolor, que es farà diumenge vinent, i El petit René, que tancarà la sèrie, que es pot veure a la plataforma 3Cat i que retrata perfectament un “equilibrista entre la vida i la mort”, com el defineix Tura Soler, “perquè sap caminar sense ensopegar en aquesta fina línia que separa un costat de l’altre”. He vist i participat en moltes presentacions de Rigor mortis, en què Bardalet explica des de les tres vegades que ha desenterrat Salvador Dalí al que va viure en el tsunami, però també casos esgarrifosos i alguns de molt humans. Els dono fe que Bardalet sap captar l’atenció de la gent, sobretot quan utilitza els seus silencis o pregunta allò de Qui ets? Què t’han fet? Qui t’ho ha fet?” Bardalet en estat pur, a la tele i als llibres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia