Opinió

Lletra petita

Malalts de calor

Estudis recents relacionen les onades calor amb un impacte en la salut física i mental. I amb qui s’acarnissen les temperatures extremes?

Una incursió en un gran centre comercial en plena onada de calor revela que la major part dels visitants no hi són pas per aprofitar les segones rebaixes sinó per passar-hi bona part del dia en companyia de l’aire condicionat. Prenent alguna cosa a les cafeteries, vagarejant sense cap bossa a la mà i estirats als sofàs que hi ha disposats als passadissos. Hi troben les condicions de confortabilitat que no tenen a casa, d’on, amb més de 30 graus de temperatura que es poden assolir per molt que segueixis al peu de lletra tota mena de consells, t’expulsa al carrer a la recerca dels anomenats refugis climàtics.

Més enllà de la situació subjectiva de malestar que els dies sufocants i les nits tropicals o tòrrides comporten, estudis recents relacionen les onades de calor amb un impacte en la salut física i mental. I amb qui s’acarnissen especialment les temperatures extremes de l’estiu? Doncs amb la mateixa gent amb què ho fa el termòmetre quan baixa en picat a l’hivern. Amb les famílies en situació vulnerable, aquelles que tenen uns ingressos tan baixos que no poden fer front a cap obra per millorar l’aïllament del pis, tampoc fer cap instal·lació extraordinària, i encara menys fer-se càrrec de les factures que se’n derivarien. Segons els resultats fets públics recentment de l’enquesta Percepcions i estratègies d’adaptació a la calor extrema de les llars vulnerables metropolitanes, elaborada per l’AMB i l’Institut Metròpoli, un 30,7% de la població vulnerable de l’àrea metropolitana de Barcelona no pot pagar la despesa associada a un aparell d’aire condicionat. I l’estudi constata que la pobresa energètica ha crescut un 7% en comparació amb els dos anys anteriors. L’augment de la temperatura ha provocat problemes a 5 de cada 10 de les persones enquestades. Les dificultats per dormir, més cansament, ansietat o malestar emocional, són a l’ordre del dia. I un 10%, a més, ha notat un empitjorament de malalties prèvies, mals de cap o migranyes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia