Opinió

Un cau de lladres?

A Tik Tok hi ha molts estrangers que recomanen com anar pel carrer amb seguretat

Aquest estiu em toca fer de guia turística. La culpa la té el programa Erasmus d’intercanvi d’estudiants per Europa, que ha fomentat amistats transfrontereres a casa. El primer hoste era dels Estats Units, i quan vam fer un tomb per Barcelona vaig comprovar que anava arrapada a la bossa de mà, que portava creuada. Es veu que a Tik Tok hi ha molts estrangers des de Barcelona que recomanen com anar pel carrer: que si no portis joies visibles, que si no vagis filmant pel carrer amb el mòbil, que te l’arrabassaran… Jo no he sabut veure rètols que avisin d’aquestes incidències gens agradables. El segon hoste de casa el vam recollir a l’aeroport de Barcelona, procedent d’una tranquil·la ciutat irlandesa. El que no m’esperava –ni ell– és el rètol de grans dimensions que hi havia a l’autopista. “Don’t trust strangers” (No et fiïs dels estranys). En quina mena de terra estic que m’han de dir que ningú no és de fiar? Quina advertència és aquesta? Com que continuàvem circulant no vam tenir temps de llegir el perquè. Ja li vaig explicar: es refereix als grups organitzats que aprofiten la vulnerabilitat del turista per ensarronar-lo fent-li creure que se li ha rebentat una roda o qualsevol altre pretext per robar-li les pertinences. No deixa de ser inquietant, però, perquè per a un foraster tothom és un estrany. Què som, a Catalunya, un cau de lladres?

Desconec si hi ha rètols similars a les carreteres d’altres països, però l’experiència que et robin mentre ets de vacances ja la vaig viure, quan vaig anar a Sicília, i qualsevol avís d’aquest tipus m’hauria anat bé. En el meu cas va ser a Catània, i el lladre va tenir els pebrots d’obrir la porta del copilot –on jo era asseguda, mirant un mapa– en un semàfor i estirar-me la bossa de mà que tenia als peus i que era impossible que veiés des de fora. L’experiència no va ser gens agradable, i des de llavors quan vaig en cotxe per ciutat tinc el costum de bloquejar les portes. Fent una cerca al Google m’he trobat un rànquing de ciutats europees on és més probable que siguis víctima de carteristes, fet per una empresa asseguradora. Itàlia –i concretament Roma– és la primera del rànquing de lladres, seguida pels voltants de la Torre Eiffel, a París, i amb la medalla de bronze se situa Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia