Opinió

Lletra petita

Alcohol als 14 anys

“El pla presentat pel govern central preveu una iniciativa que de ben segur que serà polèmica: fer proves d’alcoholèmia a menors

Una operació de cap de setmana per part de policia local no uniformada contra la venda d’alcohol a menors d’edat en un lloc turístic com Lloret de Mar se salda amb la imposició de sis denúncies en establiments comercials i en activitats recreatives i de restauració. Les sancions a les quals s’exposen els denunciats poden ser superiors als 3.000 euros. Massa poc. Segons dades del Ministeri de Sanitat, la mitjana d’edat d’inici del consum ocasional és de 14 anys i el 93% dels adolescents reconeixen tenir-ho fàcil a l’hora d’aconseguir begudes alcohòliques. I és que una altra de les conseqüències de la pandèmia, l’enèsima amb un impacte directe entre la salut dels joves, és que la tendència a la baixa del consum d’alcohol que s’havia registrat des del 2012 ha canviat de signe. Per intentar revertir aquesta situació, el govern espanyol ha presentat un avantprojecte de llei. Una iniciativa que recull mesures com ara prohibir la venda d’alcohol, a tothom, en centres educatius, centres de protecció de menors, residències i centres esportius. Una prohibició que vol estendre’s al consum, en aquest cas per part dels menors, en centres esportius, d’oci i espais dedicats a espectacles públics. També planteja limitar l’obertura d’establiments on venguin begudes alcohòliques i posar més traves a la distribució ambulant. I no es podrà fer publicitat d’alcohol a menys de 200 metres dels centres docents i preveu una iniciativa que de ben segur que serà polèmica: fer proves d’alcoholèmia a menors allà on regeixin les prohibicions. Tot i aquest reguitzell de restriccions i controls, la ministra de Sanitat, Mònica García, ha manifestat que la iniciativa no vol ser “punitivista”, sinó que aposta per la prevenció, amb programes de conscienciació en l’àmbit educatiu i familiar. I és que en aquest tema, com en el de totes les possibles addiccions, no hem de perdre de vista la funció de referent dels adults. No pot quedar tot en mans de les administracions; cal demanar a les famílies un nivell més gran d’implicació i compromís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia