Opinió

Som 10 milions

Desembarcament argentí a Andorra

L’augment és degut a la flexibilització dels permisos de treball del Govern d’Andorra entre el 2022 i el 2023

L’arribada d’immigració procedent de Sud-amèrica està acostant la població d’Andorra als 90.000 habitants, una xifra que portarà el país a un pas del límit de la seva capacitat, tenint en compte el poc terreny que hi ha per edificar. Al mateix temps, posarà a prova els recursos naturals i instal·lacions, com l’únic hospital, que ja ha quedat petit. De fet, diverses previsions, com les de Bonaventura Adellach, situaven el màxim de població en 80.000 persones.

Amb les dades estadístiques de juliol es constata que s’ha arribat als 86.398 habitants, quan dotze mesos abans s’estava en 83.990. Significa un increment de 2.500 persones. Percentualment és un 3%. De l’increment de residents, el 60% correspon als originaris de l’Argentina, Colòmbia i el Perú. El quart país és el Brasil. D’altres, com Xile, Bolívia, l’Uruguai o l’Equador, registren increments molt menors. El pes de l’Argentina és, però, molt gran. Si dos de cada tres nous residents venen de Sud-amèrica, més d’un de cada tres prové de l’Argentina.

Concretament, la població argentina s’ha incrementat de 756 persones en els últims dotze mesos, per 438 la colombiana, 270 la peruana i, ja molt més lluny, 87 la brasilera. El total d’argentins a Andorra és de 3.125, per 1.202 colombians i 712 peruans. Entre els tres països ja superen els cinc mil residents, tenint en compte que fa un any eren uns 3.500.

L’augment del nombre d’argentins és degut a la flexibilització dels permisos de treball que va impulsar el Govern entre el 2022 i el 2023 (amb més quota per assumir treballadors extracomunitaris). Una part dels argentins que van arribar aleshores van poder canviar la condició d’immigrant temporal per una permanència més llarga i estable. Tradicionalment, els argentins venien per fer la temporada d’hivern a les estacions d’esquí.

Aquesta arribada d’argentins coincideix amb el descens de residents portuguesos, la tercera comunitat amb més població a Andorra, després dels andorrans i els espanyols. L’any 2011 la comunitat portuguesa d’Andorra era de 10.294 persones, quan la població total era de 69.770. Un de cada 6,4 habitants era lusità. Un 15% de la població. En l’últim cens del juliol el nombre de residents portuguesos era de 8.611, amb una població de 86.398: un de cada deu habitants i, per tant, un 10% de la població.

Hi ha tres motius que expliquen la marxa de portuguesos. El primer, la crisi del 2009, que va afectar especialment el sector de la construcció, amb una presència notable de treballadors d’aquell país. Posteriorment, Andorra va deixar de ser un dels destins preferits per emigrar i, a més, Portugal surt de la crisi amb millors salaris, que s’han anat equilibrant amb els d’Andorra, i més ofertes de feina. Finalment, hi ha jubilats portuguesos que opten per tornar al seu país. Cal afegir que, a partir del 2019, el govern de Portugal va crear el programa Regressar per fomentar el retorn d’emigrants i que també ha fet marxar d’Andorra alguns dels residents lusitans encara en edat activa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia