Opinió

‘Subsahària’ existeix?

Hi ha una cosa que no canvia: l’estructura colonial del poder, de l’ésser i del saber

La reproducció del poder colonial opera a la vegada que pensa com es pot transformar i adaptar al retorn dels pensaments radicalistes, els quals tornen cada vegada a les arrels i ens conviden a pensar en qui som i com ens han gairebé destruït en tots els aspectes. I a descobrir en què ens han transformat. El context de les persones racialitzables a casa nostra, les seves identitats i el seu dia a dia són difícils de resumir. Els que van venir, els nascuts i els que continuen arribant. Perquè hi ha una cosa que no canvia: l’estructura colonial del poder, de l’ésser i del saber. El poder sempre ha tractat la migració colonial, mal contextualitzada i mal anomenada econòmica, com una amenaça en l’agenda política.

Tot plegat crea una incoherència en el sistema. Aquesta mateixa incoherència no passa desapercebuda, atès que la forma que ha cobrat és estrictament necessària per crear confrontació i diàlegs que deixen retratats els uns com bojos i els altres com sensats. Mai aquesta sensatesa ha desafavorit el club liberal. Les dues lluites constitueixen tal engranatge que fins que no s’arriba a l’arrel que n’afecta l’estructura ets un/a pensador/a crític/a amb ganes de canvi. Un joc per al club. Des del llenguatge, hem etiquetat les noves onades migratòries de països subsaharians i les persones que fugen de les seves llars en una simple categoria. Fins a tal punt que aquesta categoria els pesa més perquè es converteix en la primera identificació que tindran a Occident que no pas per la humanització que suposa. A més, hi hem afegit en clau de localització subsaharians. On és Subsahària? Com han passat de ser persones de l’ètnia X, la cultura X, del poble X del sud, centre, est o oest del continent africà a ser bàsicament subsaharians? La mateixa capacitat que ens hem autoconcedit per anomenar –i, així, excloure– també la tenim per a l’autofranquesa a l’hora d’utilitzar el propi llenguatge i educar-nos-hi, ja que ens interpel·la a tots, actualment i històricament. Reproduïm de manera constant el que predica la colonialitat. Per sortir de dubtes, us convido a buscar Subsahària i a entrar en la bogeria tots plegats. Si el continent Africà fos tan bàsic, la disputa seria en un altre indret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia