Som 10 milions
Es perdran 3 milions?
Veïns de Sant Julià de Vilatorta recullen un miler de signatures per reclamar la residència de gent gran que l’Ajuntament va prometre
Una persona compromesa és algú que compleix un compromís. El nom, però, no sempre fa la cosa. El grup Compromes@s de Sant Julià de Vilatorta, que governa aquest ajuntament d’Osona, de moment ha oblidat la paraula donada. Fins aquí tenim poca notícia, ja que, per desgràcia, és habitual en política que allò que ahir era blanc avui sigui negre. Ara bé, en un país on manca finançament per a tot, sobta que un municipi es faci enrere en un projecte que té una subvenció concedida de 3,2 milions d’euros de la Unió Europea. Es deixaran perdre els diners?
“Sant Julià de Vilatorta no construirà aquest any la residència per a gent gran”, deia el comunicat municipal del 13 de juny, que va ser una gerra d’aigua freda. “No es durà a terme com estava previst [...]. Tot i els esforços i el nostre compromís, ens hem vist obligats a prendre aquesta difícil decisió. No descartem definitivament la residència, esperem poder construir-la en un futur.” I el text continuava justificant la suspensió; el motiu és que amb la subvenció no en fan prou, caldria un crèdit, i el deute del consistori seria d’un 90% i impediria, segons diuen, altres inversions.
La indignació és tan gran que en dos mesos els veïns han recollit 980 signatures a favor de la residència, i continua la campanya. Dels 3.235 habitants de Sant Julià, un 30% han firmat, un percentatge alt perquè als pobles tothom es coneix i fa més mandra de signar manifestos. Serien més, però els menors no signen, a l’estiu molts fan vacances i els joves no pensen en equipaments així. Els mobilitzats han fet pancartes, adhesius i ventalls, van organitzar un acte amb èxit i tenen el compte Vilatortins per la Residència a Instagram.
Fa set anys va néixer la plataforma per demanar la residència i ben aviat van trobar la complicitat de l’Ajuntament, governat llavors per Acord per Vilatorta i Vilalleons (AVV), que va obtenir l’ajut del Next Generation per 3.270.835 euros. A les eleccions, Compromes@s (vinculat a Junts) va treure 5 regidors i AVV (vinculat a ERC), 5 més. L’únic electe de La Veu del Poble va desfer l’empat, investint l’alcaldessa Marta Cornellas, però el compromís de la residència era ferm en els dos grups majoritaris. Abans del juny, Cornellas va declarar que era “prioritari” i “el primer punt” del seu programa.
L’any 2030 hi haurà 6.181 persones majors de 85 anys a Osona i el dèficit serà de 590 places. Avui, uns 18.000 catalans estan en llistes d’espera. Els defensors de la residència sostenen que l’obra és viable perquè en quatre anys es pot deixar el deute com ara. Amb 50 places, veuen l’equipament idoni, al costat del casal d’avis i del centre de dia, ben comunicat a Osona. L’alcaldessa ha dit a El Punt Avui que el no al projecte és provisional i que esperen negociar més recursos amb la Generalitat. També justifica el canvi d’idea per l’increment del cost, que obligaria a apujar els impostos. El problema és que si a finals del 2025 no està feta l’obra, adeu subvenció, tot i que les administracions creuen que hi haurà pròrroga.