Opinió

Mirades

Entre la violació i el joc brut polític

‘Bruta i esquinçada’, d’Edicions Xandri, és la segona novel·la de Núria Martínez, comissària del Taradell Negre

A la xarxa la coneixen com La Bruixeta i es declara lletraferida i lectora compulsiva. Núria Martínez (Barcelona, 1966), nascuda a Sants però taradellenca d’adopció, ha estat sempre molt activa al món digital amb el blog La màgia dels llibres i, també, Les receptes de la Bruixa, Roda el món i torna al Born i Probando voy, probando vengo. Després de publicar relats, va presentar la seva primera novel·la el 2018, Peces d’un trencaclosques, editada per Pagès Editors. Ara, sis anys després, Edicions Xandri, dirigida per Sebastià Bennasar, ha publicat la segona, Bruta i esquinçada, que ha estat molt ben rebuda per la crítica i en les presentacions que ha fet a la biblioteca Antoni Pladevall i Font de Taradell i a la Pilarín Bayés de Vic.

Bruta i esquinçada és una novel·la dura, brutal, sobre la violació múltiple que va patir una noia, l’Arlet, la nit de Sant Joan a la comarca d’Osona. Núria Martínez aprofita escenaris i localitzacions reals, d’indrets i pobles de la comarca d’Osona, però alerta que basteix una novel·la i que el que explica és una ficció. però podria no ser-ho. Desgraciadament hi ha molts casos a la vida real com el que serveix a la Núria per relatar aquesta ficció. Una història tan ben escrita com dura, perquè ja no es tracta només de l’agressió sexual múltiple i de l’amnèsia dissociativa que pateix la protagonista i que fa que no recordi absolutament res del que li va succeir, al marge de sentir-se bruta i de la pudor que li revé contínuament, especialment a l’hora en què tot això li va passar, quatre, quarts de cinc de la matinada de la nit més curta de l’any, que ha esdevingut una nit d’horror, la pitjor nit de la vida d’una noia jove, atractiva, triomfadora i amb un futur brillant al seu davant.

Perquè el que relata la novel·la no són només els fets, sinó les conseqüències d’aquests fets. La manera com la noia és jutjada i tractada, com un fet tan repulsiu es transforma en baralla política perquè el pare de la noia es presenta a les eleccions municipals i un dels agressors, també, cosa que passa a convertir-se en notícia utilitzada d’una manera barruera i repulsiva. El joc brut de la política, el fet de traspassar ratlles d’una manera inexplicable, la recerca de la destrucció de l’adversari polític sense ni tenir en compte que el que estan destruint és la vida d’una dona. Una dona agredida per homes però amb alguna dona involucrada, una història fruit de la ploma de Núria Martínez, però que s’ha fet real en massa punts de casa nostra.

Bruta i esquinçada és una novel·la que enganxa i esgarrifa, una novel·la sense cap concessió. Una ficció que sembla molt real i que és una història que sempre cal explicar, per poder intentar entendre el que està passant una dona doblement agredida, físicament i emocionalment, i que ha de viure la por del que va passar i la incomprensió de massa gent, fet que la fa caure en un pou fosc, del qual se li fa molt complicat sortir, torturada per una culpa que no hauria d’existir i els enganys als quals ha estat sotmesa. Núria Martínez és la comissària del Taradell Negre, el festival de novel·la negra que ja encara la quarta edició i que s’ha consolidat en el panorama literari català. Com ella, com a autora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia