Opinió

Mentre surti aigua de l’aixeta...

No seria hora, ja, de crear una taula específica per a tota la conca de la Muga?

Situem-nos: un edifici d’una urbanització de Roses a final d’agost del 2024. Faig una pregunta als veïns forasters de l’edifici, que venen aquí de vacances, i que formen part de l’important volum de població estacional que incrementa, en molt, la que té la vila la resta de l’any. Sabeu quin és l’estat de l’embassament de Darnius-Boadella, que és d’on prové l’aigua que esteu consumint? Coneixeu l’estat d’extrema sequera que estem patint i que ha portat a estar durant uns mesos en estat d’emergència i a reduir el consum domèstic de litres per habitant just fins al moment de començar la “temporada”? Respostes negatives. Miro el taulell de notificacions de l’edifici. Cap anunci municipal respecte a això, ni a través de l’agència que gestiona la comunitat de veïns. I així estem! En el moment d’escriure aquest article, hem arribat al 19,25% de la capacitat de l’embassament, tot esgotant el que en podríem dir reserves per a l’hivern. Quan arribem al 16%, si no plou, tornarem a entrar en estat d’emergència i tornaran les restriccions. Això serà aviat!

Qui diu Roses pot dir qualsevol altra població turística de la Costa Brava. Mentre s’està “protegint” aquest sector, els pagesos no poden regar els seus camps, però és que l’any passat només ho varen poder fer en un 10% de la superfície que tenien. Solució: subvencions! S’està controlant el consum de l’aigua a la resta d’activitats econòmiques? S’està aplicant el decret llei aprovat el mes d’abril per tal de pal·liar els efectes de la sequera a la conca fluvial de Catalunya?

Ja fa temps que sabem que el model turístic actual està fallant, no només en aquest aspecte. És cert que dona riquesa a alguns, però aquesta situació estressa tota la població en qüestió d’un parell o tres de mesos. Ara parlen de crear una dessaladora a la desembocadura de la Muga, però sembla que ni serà la solució per a tots ni la més adequada, segons les opinions que se senten. No seria hora, ja, de crear una taula específica per a tota la conca de la Muga i que es posessin a treballar, conjuntament, els representants de les diverses administracions implicades i dels diversos sectors afectats, i enfocar el futur cap a un model econòmic més sostenible i ajustat al país?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.