Opinió

Mirades

La reina del teatre musical

La gironina Marta Ribera protagonitza ‘Gypsy’, que, dirigit per Antonio Banderas, s’estrena el mes vinent a Màlaga

Marta Ribera i Rustullet (Girona, 1971) és una de les actrius més reconegudes de l’escena teatral i s’ha convertit en la gran reina del teatre musical des que va debutar el 1994 amb El libro de la selva en una producció de Ricard Reguant i es va consolidar com la gran Anita de West Side Story en el musical que es va estrenar el 1996. Dolça i propera al carrer, es transforma en una bèstia interpretativa a l’escenari, on és coneguda per la seva força i per la intensitat que dona a cadascun dels papers que li ha tocat representar. I, tot i això, tot i ser molt ben considerada pels crítics, haver guanyat els premis més prestigiosos i haver participat en els musicals més importants que s’han representat a tot l’Estat, sap que la carrera d’actriu moltes vegades t’obliga a començar de zero. Per això, després de la pandèmia i quan estava fent classes en una acadèmia a Girona, va haver de passar un càsting davant l’actor i director Antonio Banderas per aconseguir el paper de Joanne, personatge principal del musical Company, que es va estrenar al Teatro del Soho de Màlaga i va ser un gran èxit arreu de l’Estat.

Va començar dansa clàssica als quatre anys a Girona, on també va estudiar solfeig, dansa contemporània i, ja a Barcelona, interpretació i comèdia musical. Va actuar a The Rocky Horror i va ser la gran Rizzo de Grease abans de traslladar-se a Madrid, on va protagonitzar La magia de Broadway, Peter Pan, Annie, Hermanos de sangre, La nit de Cole Porter i El jovencito Frankenstein, entre altres obres. Amb el cantant Raphael, va protagonitzar el paper de Lucy a Jekyll & Hyde abans del seu gran èxit com la inoblidable Sally Bowles de Cabaret el 2008, que va repetir el 2015, aquesta vegada en el paper de Frau Schneider. Amb Tricicle, va fer de Dama del Llac a Spamalot abans d’interpretar Velma Kelly en el gran musical Chicago.

Marta Ribera també ha fet televisió en diverses sèries a Antena 3, TVE i TV3 com Un paso adelante i Zoo, i ha rebut premis com el de Teatre Musical de Madrid, el premi Gran Via a la millor actriu i el premi Butaca. Ha actuat amb Juan Echanove i amb el presentador Jorge Javier Vázquez va fer Grandes éxitos.

Ara mateix Marta Ribera està assajant a Màlaga per preparar l’estrena de Gypsy, el musical amb lletres de Stephen Sondheim, música de Jule Styne i llibret d’Arthur Laurents que, dirigit per Antonio Banderas, s’estrenarà el mes vinent. El crític Pere Garcia, un dels homes que més en saben, de musicals, considera que Gypsy “és potser el millor musical de tots els temps” i cita el crític Walter Kerr, que en l’estrena, el 1959, va escriure: “És el millor maleït musical que he vist en anys.” A Gypsy, Marta Ribera interpreta Rose, una mare d’artista que lluita per l’èxit de les seves filles quan en realitat busca el seu propi èxit. Un musical inspirat en la vida de Gypsy Rose Lee, una artista de burlesque. És el paper protagonista que mereix Marta Ribera, i en el qual estarà acompanyada per Lydia Fairén i Laia Prats, i també per l’actriu Carme Conesa. Amb 53 anys, Marta Ribera continua sent la figura més potent del teatre musical espanyol i ha aconseguit ser la gran actriu que va somiar de petita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia