Opinió

Som 10 milions

Vials dins de conreus

Riera va assegurar que les queixes mediàtiques complementen les que s’han fet arribar als jutjats

Els pagesos del pla de Balasc de Santa Susanna han tornat a denunciar l’actitud prepotent de l’alcalde, Joan Campolier, a l’hora de tirar endavant un projecte urbanístic que afecta de ple una zona agrícola d’especial protecció. Divendres, sota una pluja intensa, una quinzena de tractors i una trentena d’agricultors d’arreu de la comarca es van donar cita en una de les finques que han quedat afectades per l’ampliació d’un vial paral·lel a la via del tren que ha de permetre una circulació de vehicles més fluida després que es construeixi un gran pas subterrani cap a la platja. Defensen que la decisió que les màquines entrin en terres de conreu no està supeditada a cap expropiació, que l’alcalde s’ha saltat “a la torera” tot el procediment i que actua mogut per la pressió de tenir enllestida una obra segons el calendari que marca la subvenció atorgada pels fons europeus Next Generation. El portaveu d’Unió de Pagesos al Maresme, un veterà de les reivindicacions del sector, Pep Riera, no es va mossegar la llengua quan va qualificar Campolier directament d’especulador i cacic perquè assegura que darrere de la defensa d’aquest vial s’amaga l’interès purament econòmic del batlle per desencallar el projecte de construir una marina seca al municipi, atès que fer-hi un port esportiu va quedar descartat fa molts anys.

Per Riera, envoltat de famílies afectades per les obres del vial, aquesta “desídia” de les administracions per no aturar les presses de l’alcalde pot acabar obrint la porta a noves accions que posin en perill les darreres zones agrícoles que queden al Maresme, que per més d’un ocupen un espai molt preuat on es podria continuar edificant. Malgrat les condicions meteorològiques adverses, agricultors i tractors van fer via des del camp fins a la plaça de l’Ajuntament de Santa Susanna, on van plantar els vehicles en una mostra efímera de malestar tenyida d’impotència. La gent que prenia un cafè al bar del davant se’ls mirava amb curiositat i feia fotos amb el mòbil, poc o gens conscient que aquella concentració també els afectava a ells com a consumidors dels tan defensats productes de proximitat. Riera va assegurar que les queixes mediàtiques tan sols complementen les que ja s’han fet arribar als jutjats, però que és conscient que quan s’arribi a una resolució, encara que els doni la raó, pel vial que s’ha menjat un tros de camp ja hi circularan els cotxes. Des de l’Ajuntament, d’altra banda, sempre s’ha defensat que la gran majoria dels amos dels terrenys han acceptat les condicions pactades que comporten contraprestacions, com ara el tancament de les finques o la instal·lació de llum. Campolier nega que l’afectació del vial amenaci la protecció agrícola del pla de Balasc i justifica l’oposició a desavinences puntuals d’alguns propietaris. Les obres, però, continuen a bon ritme perquè al desembre s’ha d’haver enllestit el 50% del pas subterrani i el juny vinent han d’estar acabades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.